Hirdetés

Kiadták a riasztást, brutális vihar csap le az országra

Garai Kitti portré Garai Kitti

Szombaton eső, zivatar és erős széllökés csap le az országra, vasárnap akár havazhat is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombat reggel még többfelé eshet az eső, majd az ország északi felében felszakad a felhőzet, délelőttre megszűnik a csapadék, és ott gomolyfelhős, napos időre van kilátás.

Eközben a csapadékzóna a déli, délnyugati határvidékre szorul vissza. Estétől a visszahullámzó front hatására az északi tájakon ismét megnövekszik a felhőzet, és a déli tájakon ismét több helyen eshet. A nyugatira, északnyugatira forduló szelet egyre nagyobb területen kísérhetik erős, helyenként viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, a déli részeken reggel, délelőtt áll be a maximum. Késő estére 1 és 7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Kiadták a riasztást szombatra

Hivatkozás másolása

A meteorológusok a zivatarok miatt több vármegyére riasztást adtak ki, emellett figyelmeztetés van érvényben az eső és az erős széllökés miatt is.

A kora délelőtti órákig a déli tájakon a záporok mellett néhány zivatar kialakulására is van esély. Ma a napi csapadékösszeg Baranyában 20 mm közelében alakulhat. A Dél-Dunántúlon és nyugaton az eső késő estétől elkezdhet havazásba váltani, de éjfélig síkvidéken még nem valószínű megmaradó hóréteg. Napközben az északnyugatira forduló szelet Sopron környékén és a magasabban fekvő észak-dunántúli tájakon időnként viharos (~60-75 km/h-s) lökések kísérhetik. Délután fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Vasárnap hó is jöhet

Hivatkozás másolása

Nagyrészt erősen felhős, illetve borult időre számíthatunk, átmeneti felszakadozások főleg északon, északnyugaton lehetnek. Hazánk északi, északnyugati felén csak elvétve, déli, délkeleti harmadán több helyen várható csapadék. Nyugatabbra inkább havazás, havas eső, keletebbre haladva inkább havas eső, eső lesz a jellemző. Az északnyugati, majd északi, északkeleti szelet sokfelé erős lökések kísérik. Kora délután 2, 7 fokot mérhetnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés