Hirdetés

Kiadták a riasztást két medve miatt, rettegnek az emberek

Garai Kitti portré Garai Kitti

Figyelmeztették az embereket, hogy egy közepes és egy nagy termetű medve kószál Erdélyben, Szejkefürdő környékén. A riasztást szerdán, az esti órákban adták ki. 

Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója arról számolt be, hogy az egyik egyedet riasztólövésekkel kergették el az alpolgármester és a hatóságok jelenlétében, de a másik eltűnt, mire a helyszínre érkeztek - adta hírül a szekelyhon.ro.

A Székelyhon szerint az elmúlt napokban több riasztás is érkezett medvék miatt, ráadásul korábban már pusztítottak el nagyvadakat a környéken. A vadásztársaság már tavaly kihelyezett egy medvecsapdát a helyszínen, de a helyiek, főleg a gazdák így is rettegnek a vadállatok megjelenése miatt. 

Egy héttel ezelőtt az egyik gazdánál hatalmas károkat okozott egy nagy vad, több juhot is elpusztított nála. A Nagy Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója hangsúlyozta, hogy meg kell érteni, hogy a törvények értelmében csak bizonyos feltételek mellett lehet lelőni a problémás egyedeket. Mint mondta, ő is csak akkor javasolhatja a drasztikus megoldást, ha a nagyvadak valóban közveszélyt jelentenek. Ebben az esetben a helyi bizottsággal konzultálva dönthetnek az állatok sorsáról. A törvényes megoldás vagy az, hogy elűzik a medvét, vagy ha befogják. 

A vadász arra is felhívta a figyelmet, hogy a téli időszak után aktívabbá váló medvék jelenleg vándorolnak a magasabban fekvő helyekről a lejtőkre – ahol több élelem van –, a Szejkefürdő zónájában pedig természetes vadösvény van. Megjegyezte azt is, hogy a legtöbb esetben az állatok csak el akarnak jutni egy bizonyos helyszínre.

Mivel Szejkefürdőn több építkezés is történt az elmúlt években, így a medvék útvonala korlátozva van, ezért sok esetben a gazdaságok mellett tudnak csak elhaladni.

Mărmureanu-Bíró arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani ődszakban jelentősen meg fog nőni a medveészlelések száma, de arra kéri a lakókat, hogy csak akkor kérjenek riasztást, ha az egyedek valóban veszélyt jelentenek, ám a biztonság kedvéért felszereltek egy autót, hogy baj esetén azonnal a helyszínre mehessenek. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés