Hirdetés

Rettenetes hír jött a háború sújtotta Ukrajnából

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az ukrán-magyar határszakaszon 3524-en léptek be Magyarország területére hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3864-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden. Sokan az orosz-ukrán háború miatt menekülnek.

A beléptetettek közül a rendőrség 151 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. 

Vonattal 23 ember - köztük 10 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - írta az ORFK. 

Friss hír az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy Ukrajna felszólította vasárnap az ENSZ tagállamait, hogy fosszák meg Oroszországot vétójogától a szervezet Biztonsági Tanácsában és zárják ki a világszervezetből - tudatta hétfőn a kijevi külügyminisztérium.

Nem sokkal korábban Andrij Melnik ukrán külügyminiszter-helyettes a dpa német hírügynökségnek adott interjúban leszögezte: Ukrajnának sürgősen nyugati harckocsikra, vadászgépekre, hadihajókra, rakéta-sorozatvetőkre és lőszerekre van szüksége. A volt berlini nagykövet úgy fogalmazott, hogy ez az egyetlen kívánsága karácsonyra, ha ez nem teljesül, akkor a háború tovább fog húzódni, és még több szenvedést, halált és pusztulást hoz Ukrajnára.

Melnik kiemelte, hogy Kijev nagyon hálás az Egyesült Államok által vállalt "új, bátor lépésekért", de szerinte világos, hogy "még számos további tabut le kell dönteni". Joe Biden amerikai elnök a múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása során 1,85 milliárd dollár értékben újabb katonai segélyt ígért Ukrajnának, amelynek egy Patriot típusú, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer is része.

Andrij Melnik az interjúban arról is beszélt, hogy úgy látják, Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyon hosszú háborúra készíti fel az orosz hadsereget és az orosz embereket, és már minden rendelkezésre álló erőforrást mozgósít. Hozzátette, hogy az ukránok készek az utolsó leheletükig küzdeni hazájuk felszabadításáért, beleértve a Krím félszigetet is. "Ez egészen bizonyos, és független attól, hogy szövetségeseink miként cselekszenek" - jegyezte meg.

Melnik elutasította annak lehetőségét, hogy tárgyalni kezdjenek Oroszországgal, mert Kijev szerint a Kreml "pusztán blöfföl", amikor nyitottnak mutatkozik a párbeszédre. Azt pedig kategorikusan visszautasította, hogy Ukrajna esetleg feladja bizonyos területeit. "Ez elfogadhatatlan Kijev számára. Soha nem fog megtörténni" - jelentette ki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés