Rettegnek az új-zélandiak, pusztító vulkánkitörés fenyegeti a szigetet

  • Nagyvilág
Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Taupo tűzhányó legutóbb 1800 évvel ezelőtt tört ki, akkor körülbelül 100 köbkilométernyi vulkanikus anyagot szórt ki magából, és nagy pusztítást végzett Új-Zéland ászaki részén - adta hírül az Index. Ez volt egyébként a legnagyobb ismert vulkánkitörés az utóbbi 5000 évben. A hatóság szerint az elmúlt időszakban mintegy 700 darab, kis erejű földrengést észleltek a vulkán közelében lévő azonos nevű tó alatt.

Emiatt a szigetországban elrendelték a készültségi szint növelését. A vulkán aktivitása gyorsan tud változni, így emiatt bármilyen készültségi szint mellett sor kerülhet egy-egy kitörésre. Ráadásul nem is ez az első alkalom, amikor meg kellett növelniük a készültséget a Taupói-tónál. Kiemelték, jelenleg még csak kicsi esélyt látnak a vulkán kitörésére.

Ugyanakkor a tűzhányó közelében folytatódhatnak a földrengések a következő hetekben, hónapokban, sőt években is, ezek pedig tovább növelhetik a tűzhányó aktivitását.

Cimkék:
  • Új-Zéland
  • vulkán
  • tűzhányó
  • vulkánkitörés
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet