Hirdetés

Veszélybe került rengeteg magyar jogosítványa

Nap Híre portré Nap Híre

A magyar rendőrség egy hétig tartó ROADPOL akciót hirdetett, így hétfőtől kezdve fokozottan ellenőrzik a sofőröket. Akinél felmerül annak a gyanúja, hogy alkohol vagy drog hatása alatt, bódult állapotban ült a volán mögé, könnyen bukhatja a jogosítványát.

Honlapján tette közzé a hírt a rendőrség, miszerint 2024. június 17. és 23. között az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján országos akciót tart. A rendőrök ebben az időszakban célzottan az alkohol vagy drog hatása alatt álló, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyeket szűrik ki - írja a Dívány

Mivel az akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján tartja a Magyar Rendőrség, az egész Európát érinti. Tavaly egy hasonló akcióban 109456 autóst állítottak meg, közülük 439-cel szemben, vagyis az ellenőrzések 0,004 százalékában indítottak eljárást, amiért a sofőrök alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezettek.

Az ittas vezetésnek súlyos következményei lehetnek, ugyanis viszonylag könnyen búcsút inthetünk a jogosítványunktól, ha egy ellenőrzés során bebizonyosodik, hogy alkoholt fogyasztottunk. A ROADPOL akció során a szabálytalanul közlekedőknél ugyanúgy alkalmazzák a büntetőpontokat, azaz hivatalos nevén előéleti pontrendszert, mint az egyéb közlekedési szabálytalanságok során. Míg egy sima gyorshajtásért 4-8 büntetőpont jár, ittas vezetés közbeni cserbenhagyásért azonnal elvehetik a jogosítványt – ezekért összesen 22 büntetőpont jár. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés