Hirdetés

Rendőrgyilkosság Újbudán: “Ezek a rendőrök, akik intézkedtek, hősök voltak”

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Éppen kihallgatják a férfit, aki csütörtök este három rendőrt késelt meg. Egyikőjük belehalt a sérüléseibe.

MTI/Mátyus Tamás

Csütörtök este 10 óra körül kaptak bejelentést arról a rendőrök, hogy Budapesten, a XI. kerületi Lecke utcában egy társasházban lakó férfi be akart törni a szomszédjába. Nagy erőkkel, megemelt létszámmal vonultak ki a rendőrök a helyszínre. Amikor a támadót intézkedés alá vonták, a férfi a rendőrökre támadt. Az egyik rendőr, a csupán 29 éves Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja később a kórházban belehalt a sérüléseibe.

“Megrendülésünkről, együttérzésünkről és részvétünkről biztosítjuk Péter hozzátartozóit” - mondta el a péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatón a rendőrség szóvivője, Gál Kristóf.

A Központi Nyomozó Főügyészség nyomozásért felelős főügyészhelyettese, Fürcht Pál elmondta, hogy a sajtótájékoztató perceiben már tartott a támadó kihallgatása. “Ezek a rendőrök, akik intézkedtek, hősök voltak” - fogalmazott.

Elhangzott az is, hogy a támadás után felmerült, vajon terrorcselekménynek minősül-e az esemény. Ezt Fürcht rögtön tisztázta: “nem terrorcselekmény volt”. A tettes ellen több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és emberölési kísérlet miatt indult eljárás. Viszont kiemelten kezelik az ügyet, hiszen aki ilyet tesz, az “kimondottan veszélyes”. Fürcht a nyomozás érdekeire hivatkozva a tanúk kihallgatásáról részleteket nem árult el.

Pintér Sándor belügyminiszter az országos rendőrfőkapitánnyal együtt péntek délelőtt a kórházba mentek meglátogatni a két sérült rendőrt.

Gál Kristóf elmondta, hogy a jelenlegi információik alapján a rendőri intézkedés - így a leadott lövés is - szakszerű és jogszerű volt.

Az éjjel elhunyt rendőrt hősi halottá nyilvánítják. Baumann Péter 9,5 éve volt a XI. rendőrkapitányság munkatársa, járőrként kezdett dolgozni, halálakor pedig körzeti megbízott volt. Mind a munkatársai, mind a parancsnokai “szeretettel voltak iránta”, a szakmaisága pedig kiváló volt. “Egy szerethető, szakmailag is felkészült kollégát” veszített el a rendőrség, fogalmazott Gál Kristóf.

Újságírói kérdésre, miszerint az elkövető állt-e valamilyen bódítószer hatása alatt, Fürcht annyit válaszolt, hogy amíg tart a nyomozás, addig további részleteket nem árulhat el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés