Hirdetés

Valaki teljesen hülyét csinált a rendőrökből, mutatjuk, hogyan

Nap Híre portré Nap Híre

Denevérdobozokkal próbálták kitakarni a kamerákat Londonba, hogy megakadályozzák a pénzbeszedést. 

A vezess.hu felidézte, London volt az első olyan város, amelyik már 2003-ban bevezette a behajtási engedélyt, más néven dugódíjat. Ez egy olyan útdíj, amit a London kijelölt területeire behajtó gépjárművek után kell fizetni. Fő célja a forgalmi torlódások csökkentése, illetve forrásgenerálás a városi pénztár számára. A rendszert a londoni közlekedési vállalat, a Transport for London (TfL) működteti. Mára már nemcsak a belvárosban, hanem London egész területén bevezették a díjfizetést. 

2017-ben aztán az ULEZ (Ultra Low Emission Zone - ultraalacsony kibocsátási zóna) besorolású területeket is bevezették, ami ma már 32 városrészre terjed ki. Ám a tavalyi bővítés sokaknak nem tetszik, mivel a szennyezőnek minősített járművek (benzinesnél EURO4, dízelnél EURO6 besorolás alatt), amelyekből még rengeteg közlekedik a szigetország útjain, magas, napi 12,5 fontos behajtási díjért közlekedhetnek csak ezeken a részeken. Egyedül a tisztán elektromos járművekkel lehet díjfizetés nélkül használni ezeket a zónákat. 

A legutóbbi zónabővítés aztán végképp kicsapta a biztosítákot, a tiltakozás néha már rongálássá is fajult. Leginkább egyszerűen megrongálják a forgalomfigyelő kamerákat, de olyan eset is történt, amikor felrobbantottak egyet. Ezután pedig némileg visszavettek a tüntetők, és a robbantgatás helyett  London déli negyedeiben több helyen is denevérdobozokat függesztettek a kamerák elé.

Az ULEZ-díj ellenzői nem vállalták a felelősséget a dobozok kihelyezéséért, de az biztos, hogy alaposan megnehezítették a TfL számára a kamerák ellenőrzését, karbantartását, esetleges újak felszerelését. A törvény is kimondja: "tilos bármivel felszerelni, vagy bármilyen eszközzel eltakarni ezeket a forgalmi kamerákat, amelyek figyelik az alacsony kibocsátású zónába be- és kilépő járműveket a brit fővárosban és környékén. A város közlekedési hálózatát üzemeltető Transport for London szóvivője szerint a kormányhivatal törvényesen el fogja távolítani ezeket a dobozokat."

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés