Hirdetés

Rendkívüli ülést jelentett be a házelnök, külföldi beavatkozás a téma

Morvay Péter portré Morvay Péter

Kövér László házelnök rendkívüli parlamenti ülést hívott össze február 20-ra, hétfőre délután négy órára, miután összegyűlt a kellő számú ellenzéki képviselői aláírás a kezdeményezéshez. 

A Magyar Hírlap idézi a napirendet, amely szerint a napirend előtt felszólalások és interpellációk vannak tervbe véve, majd azonnali kérdések és kérdések következnek. 

Ezután jöhet az LMP határozati javaslatának tárgyalása, amely arról szól, hogy akkumulátorgyárat egy településen csak akkor lehessen létesíteni, ha ahhoz a helyiek egy népszavazáson hozzájárultak. 

Mint a héten beszámoltunk róla, megkapta a debreceni akkumulátorgyár az engedélyét, igaz, minden eddiginél szigorúbb feltételekkel adták ki a kormányhivatal a környezethasználati engedélyt.

Azt is tudjuk már, mikorra készülhet el a debreceni beruházás.

A zöldpárt indokolása szerint ugyanis az akkumulátorgyárak visszafordíthatatlan károkat okoznak, ha egyszer működésbe lépnek, évtizedeken keresztül szívják el a vizet az aszályok korszakában és emésztik fel az energiát az energiaválság idején. 

Kövér László rendkívüli parlamenti ülést hívott össze
Kövér László rendkívüli parlamenti ülést hívott össze

„A gyárak elfoglalják a termőföldet, elhasználják a vízkincset, az energiát, de a profitot is kiviszik az országból, csak a szennyezést hagyják itt" – véli az LMP, amely a javaslatában azt is leírta, hogy 

a kormány összeszerelő üzemmé akarja alakítani az országot, 

de ugyanakkor arra „nem lehet építeni az ország jövőjét, hogy a kormányzat önként szolgálja ki a nagyvállalatok minden gazdasági érdekét”.

Az LMP szerint a gyárak profitjából az ország nem fog részesülni, csak a gyártó cég jut óriási bevételhez. 

A parlamenti ülés csak akkor lesz határozatképes, ha a kormánypárti képviselők is részt vesznek rajta. Amennyiben a Fidesz és a KDNP képviselői nem mennek el az ülésre, a napirend előtti felszólalások után az ülést be is rekeszthetik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés