Hirdetés

Rendkívüli hír: 9 hónap öldöklés után Bahmut tényleg elesett

Nap Híre portré Nap Híre

Az elmúlt napokban brutális harcok dúltak a kelet-ukrajnai Bahmut városában, amely a háború kitörése előtt 72000 ember otthona volt, mostanra viszont teljesen megsemmisült. 

Az oroszok 9 hónapja ostromolják a várost, amelynek körzetében az ukránok ellentámadást is indítottak és a város körzetében 20 négyzetkilométert visszavettek. Ám szombaton a Wagner-csoport vezetője nagy bejelentést tett. Jevgenyij Prigozsin szombaton bejelentette Bahmut teljes elfoglalását.

A Wagner-csoport vezetője szombaton jelentette be Bahmut elestét
A Wagner-csoport vezetője szombaton jelentette be Bahmut elestét

A Kreml az éjjel közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált a Wagner rohamegységeinek, valamint az orosz fegyveres erők összes katonájának, aki biztosította számukra a szükséges támogatást és a szárnyak védelmét, a Bahmut „felszabadítására” irányuló hadművelet lezárásához - áll a tájékoztatásban.

A háború előtt 72000-es Bahmut romhalmazzá vált
A háború előtt 72000-es Bahmut romhalmazzá vált

A Kreml állami elismerést helyezett kilátásba mindazok számára, akik kitüntették magukat a harcokban.

Az orosz védelmi minisztérium éjjel jelentette be, hogy Bahmut „felszabadítása” az orosz hadsereg tüzérsége és légiereje által támogatott Wagner rohamegységek offenzívájának eredményeként befejeződött. A város elfoglalásáról Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítója szombaton tett bejelentést.

A háború előtt 72 ezer lakosú város fontos közlekedési csomópont és a Donyec-medencében kiépített ukrán védvonal fontos eleme volt. A város birtoklásáért folytatott harcok augusztus 1-jén kezdődtek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés