Hirdetés

Rendkívüli bejelentés: döntött a kormány az élelmiszerárstopról és az üzemanyagárakról is

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ahogy azt korábban a Naphíre is megírta, a kormány váratlanul bejelentette, hogy szombaton kora délután rendkívüli kormányinfót tartanak. 

Mint ismert, az üzemanyag- és élelmiszerárstop október elsején járt volna le, ezért a kormánynak dönteni-e kellett ezeknek a sorsáról. Gulyás Gergely a szombati rendkívüli kormányinfón elmondta: "Amíg a szankciók hatályban vannak nem látszik, hogy reális esély lenne rá, hogy a helyzet javuljon. Emiatt a kormány a most lejáró üzemanyag árkolátot és élelmiszer árkolátot meghosszabbítja. 

A rendkívüli helyzetre tekintettel meghosszabbítjuk a benzin és az élelmiszerárstopot, és a kamatstopot is. 

- jelentette be a miniszter, hozzátéve, hogy a rezsicsökkentést is az átlagfogyasztás szintjéig megvédi és fenntartja a kormány. 

"Ha a háború véget érne vagy az energetika területén bevetett szanciók kivezetéséről döntene az Európai Unió, már másnap a felére csökkenne a gáz és az üzemanyagok ára" - mondta Gulyás Gergely.

A kormány támogatást nyújt a kkv-knak is

Hivatkozás másolása

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy a kormány elfogadta az energiaintenzív feldolgozóipari tevékenységeket folytató kkv-kat támogató programot is. Ennek során támogatják a működési költségeket és fejlesztéseket is, és az energiaintenzív vállalkozások villany- és gázszámlanövekményének felét kifizetik. 

Energiaintenzív minden olyan vállalat, amelynek energiaköltsége a 2021-es év nettó bevételének 3 százalékát elérte. A program a feldolgozóiparban dolgozó kkv-kat érinti és október 1-jén indul és 2023 végéig tart - tette hozzá Nagy Márton.

Emellett a Széchenyi kártyaprogram önerő-részét is támogatják legfeljebb 15 százalékig, mert a bankok jelenleg akár 20-30 százalékos önerőt is kérnek. Cserébe azt várják, hogy 2023 végére ne csökkentsék a foglalkoztatottak számát a cégek. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés