Hirdetés

Rémisztő jóslat a tudósoktól: súlyos következményei lesznek a túl meleg időnek

Nap Híre portré Nap Híre

A legtöbb szakember arra számít, hogy 2023 lesz az emberiség eddigi legmelegebb éve. Már csak azért is, mert a brutálisan forró nyár után a szeptember is nagyon meleg volt. 

A Daily Mail cikke szerint többek között Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Svájcban is az idei szeptember volt a valaha mért legmelegebb. Ráadásul a szokatlanul meleg hőmérséklet az előrejelzések szerint októberben is folytatódik, így ez az év valószínűleg az emberiség történetének legmelegebb éve lesz. 

A Météo-France szerint a szeptemberi átlaghőmérséklet 21,5 Celsius-fok volt, ami 3,5-3,6 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020-as referencia-időszakra vonatkozó normát. „Ezzel ez volt a legmelegebb szeptember a feljegyzések kezdete, vagyis 1900 óta” – ismertette Christine Berne meteorológus, hozzátéve, hogy több mint 1 Celsius-fokkal melegedett a hőmérséklet. Megjegyezte azt is, hogy több régióban az elmúlt három évtized szeptemberi átlagától való eltérés meghaladta a 4, esetenként a 6 Celsius-fokot. 

A Météo-France adatai szerint számos havi rekord dőlt meg országszerte a kivételes hónap során: az átlaghőmérséklet magasabb volt, mint júliusban és augusztusban, és szeptemberben először adtak ki hőségriadót.

A németországi meteorológiai hivatal, a DWD szerint is az idei szeptember volt a legmelegebb az országos feljegyzések kezdete óta: majdnem 4 Celsius-fokkal volt magasabb a hőmérséklet, míg Belgiumban a 19 Celsius-fokos átlaghőmérséklet szintén majdnem 4 Celsius-fokkal volt melegebb a normálisnál. David Dehenauw, a Belga Királyi Meteorológiai Intézet munkatársa elmondta: "Itt is melegebb volt a szeptember, mint a július és az augusztus, amire 1961 óta nem volt példa. Belgiumban még soha nem volt ilyen meleg szeptember."

A lengyel meteorológiai intézet is bejelentette, hogy a szeptemberi hőmérséklet 3,6 Celsius-fokkal magasabb volt az átlagosnál. Közölték azt is, hogy ebben a hónapban volt a legmelegebb az idő a feljegyzések több mint 100 évvel ezelőtti kezdete óta. Ugyanerről számoltak be az osztrák és a svájci meteorológusok is. 

A szokatlanul magas havi átlagértékekhez hozzájárult a múlt hónap első felében tapasztalt példátlan hőhullám, amelynek során Franciaországban a közép-nyugati Vienne megyében az eddigi legmagasabb szeptemberi hőmérsékletet, 38,8 Celsius-fokot mértek.

Az EU éghajlati megfigyelője szeptember elején közölte, hogy az északi féltekén a nyár globális hőmérséklete a valaha mért legmelegebb volt. A Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat is arra számít, hogy 2023 lesz az emberiség eddigi legmelegebb éve.

A tudósok szerint az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás miatt a globális hőmérséklet egyre magasabbra emelkedik, és a világ hőmérséklete körülbelül 1,2 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szintet. A bolygó éghajlati rendszerének megzavarása miatt gyakoribbá és intenzívebbé válnak az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint a hőhullámok, a szárazság, az erdőtüzek és a viharok.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés