Hirdetés

Megismétlődik a rémálom? Új vírus ütötte fel a fejét Kínában

Garai Kitti portré Garai Kitti

A tajvani járványügyi központ jelentése szerint Kína két keleti tartományában egyre többen fertőződnek meg a Langya vírussal. A betegség korábban sosem terjedt át emberre, a cickányok hordozzák. A világ legnépesebb országában már 35 ember kapta el a fertőzést.

Az információk szerint a vírus teljesen újszerű, a Henipavirus családba tartozik, amelyből korábban már két fajt, a Henda és a Nipah vírust már azonosították. Ezek gyakran súlyos és végzetes betegségeket okoznak az emberekben – és nincs oltás vagy kezelés ellenük, ráadásul sok beteg meg is hal.

A Kínában a betegeket azért tesztelték, mert lázasak voltak. A Langya vírus által okozott fertőzés tünetei hasonlítanak a koronavírus okozta tünetekre: láz, fáradtság, köhögés, étvágytalanság, izomfájdalom, hányinger, fejfájás és hányás. A lap szerint a betegek korábban érintkeztek állatokkal - írta a Ripost a New England Journal of Medicine című folyóirat nyomán.

Dr. Rusvai Miklós a Kínában megjelent új vírusról elmondta, egyelőre nem aggódik miatta, mert egyrészt súlyos esetetről eddig még nem lehetett hallani, másrészt pedig nem bizonyított, hogy emberről emberre is terjedt.

"Eddig csak olyan, többnyire földművelésből élő emberek betegedtek meg, akik indirekt úton találkozhattak cickányokkal, akár földművelés közben, akár más módon. Ezektől az állatoktól közvetlenül is megfertőződhettek. Nincs arra hiteles forrás, hogy ez a kórokozó emberről emberre is képes terjedni" – mondta. 

A virológus szerint a klímaváltozás, a globális felmelegedés, az erdőirtások, a természetes élőhelyek elpusztítása, a vadon élő állatok fogyasztása és kereskedelme az együttes oka az új vírusok megjelenésének. Mint mondta, azt se feledjük el, hogy most a kutatók és a közönség érdeklődése is a vírusokra irányul, ezért is hallani egyre több új vírus megjelenéséről. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés