Hirdetés

Rejtélyes foltok tűntek fel a Bermuda-háromszögnél, senki sem tudja miért

Morvay Péter portré Morvay Péter

Műhold felvételek alapján váratlanul elszaporodtak a Bahamák partjainál az ismeretlen eredetű anomáliák az óceánban.

Rejtélyekről más összefüggésben is írtunk már, itt például az orosz-ukrán háború 5 legnagyobb talányát gyűjtöttük össze. A kínai "zombi birkák" rejélyét pedig azóta sem fejtették meg, a feltételezések szerint egy új víruskísérlet miatt járhattak körbe napokig az állatok.

Az első feljegyzések már közel egy évszázada keletkeztek arról, hogy az óceánban váratlanul fehér foltok jelennek meg, amelyek 

területe időnként több száz futballpálya méretű.

A NASA felvételein látható, hogy egyszerre több fehér folt is megjelenik az óceánban
A NASA felvételein látható, hogy egyszerre több fehér folt is megjelenik az óceánban NASA

A jelenség azonban az elmúlt időben rendszeressé vált, amelynek a magyarázatát most a Dél-Floridai Egyetem kutatói a NASA Aqua műholdjainak a segítségével igyekeznek megfejteni. 

Ennek érdekében összegyűjtötték a 2003 és 2020 között rögzített felvételeket a térségből. 

Az egyik feltételezés szerint a bizarr elszíneződést a Bahama-korallzátony fölött lebegő finom szemcsés kalcium-karbonát okozza, de nem világos, hogy ezek a szemcsefelhők miért jelennek meg szórványosan az óceánban.

A kutatásban a mesterséges intelligenciát is segítségül hívták a képek elemzésére. Ebből derült ki, hogy az elmúlt évtizedben valóban meredeken megszaporodtak és nagyobb kiterjedésűek lettek a fehér foltok - írja a Vice.com.

Egyes foltok néhány nap után eltűntek, míg mások akár három hónapig is megmaradtak. És míg a legkisebb jelenségek csupán néhány száz négyzetméter kiterjedésűek, 2014 után megjelentek a több mint 150 négyzetkilométeres anomáliák, amelyek már meghaladják egy milliós nagyváros területét. 

A tudósok feltételezik, hogy a jelenség összefüggésben lehet az óceánban megszaporodott mikroorganizmusokkal, vagy a kalcium-karbonát részecskéket a felszínre sodró áramlatokkal, de a Bermuda-háromszög közelében megjelenő újabb rejtélyes jelenségeket még tovább vizsgálják. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés