Hirdetés

Bekövetkezett a katasztrófa Ukrajnában: uránlövedékek robbantak fel az orosz dróntámadásban?

Morvay Péter portré Morvay Péter

Már több mint 7 millióan nézték meg azt a posztot, amely szerint Nyugat-Ukrajnában megugrott a radioaktív sugárzási szint, miután orosz támadás ért egy lőszerraktárt.

Maga a támadás ténye bizonyított: amint arról lapunk is beszámolt, május 13-án, szombaton hajnalban orosz dróncsapás során hatalmas robbanások történtek Hmelnyickijben.

A felvételek szerint a detonációk következtében gombafelhőhöz hasonló por- és tűzfelhő képződött.

Ukrán tisztviselők szerint legalább 21 civil megsérült a támadásban, amelynek célpontjai között „kritikus infrastruktúra” is volt. 

Az orosz hadsereg azt állította, hogy egy lőszerraktárat és egy hangárt ért találat. 

Szakértői becslések szerint az orosz-ukrán háború 

eddigi legnagyobb robbanása történhetett Hmelinyckijben.

A feltételezések szerint a lőszerraktárban olyan "szegényített urániumot tartalmazó lövedékeket" tároltak, amelyeket Nagy Britannia szállított Ukrajnának.

Ukrán vélemények szerint – amelyeket a Newsweek tényfeltáró cikke ismertetett – azonban a célpont egy szovjet korabeli lőszerraktár volt, amely akár 30.000 tonna lőszert is tartalmazhatott, köztük olyan bombákat, amelyek még 1949-ből származnak.

A Newsweek nem tudta kizárni azt, hogy brit eredetű „szegényített urániumtartalmú” lövedékeket tárolták ott, de azt cáfolta, hogy emiatt megnövekedett volna a térségben a radioaktív sugárzás. 

Az amerikai lap szerint a szegényített urán nem minősül nukleáris fegyvernek, mint azt korbban Putyin elnök állította.

Ez az anyag a nukleáris üzemanyaghoz és fegyverekhez használt dúsított urán előállításának mellékterméke, amely radioaktívak ugyan, de sokkal kevésbé, mint a dúsított urán, és nem képes nukleáris reakciót létrehozni.

Az ebből készült lőszereket különleges keménységük miatt többek között harckocsik páncélzatának az áttörésére használják nyugati hadseregek is.

„Az igazi veszélyt nem a sugárzás, hanem a nehézfém mérgező hatása jelenti” 

– nyilatkozta a Newsweeknek David Hambling haditechnikai szakértő.

Hasonlóan vélekedik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is, szerintük is a szegényített urán elsősorban mérgező vegyi anyag, nem pedig sugárveszélyes.

A Newsweek megkereste a NAÜ-t a sugárzás ügyében, amely a következőket válaszolta: 

„Ukrajna Állami Nukleáris Szabályozási Felügyelete ma arról tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy az elmúlt napokban nem mértek megemelkedett gammasugárzást az ország nyugati régióiban" - közölte a nemzetközi szervezet képviselője e-mailben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés