Hirdetés

Putyin onnan kapott brutális pofont, ahonnan a legkevésbé várta.

Nap Híre portré Nap Híre

A háború kitörése óta a nyugati államok szankciókkal igyekeznek gyengíteni az offenzívát indító Oroszországot. A minap a brit miniszterelnök újabb ilyen lépést jelentett be, ezúttal az orosz ipari nyersanyagokra vetettek ki szankciót.

Most a cseh kormány kilenc olyan régi, a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben hozott határozatot helyezett hatályon kívül, amelyek alapján az egykori Szovjetunió ingatlanokat kapott ingyenes diplomáciai használatra. 

Újabb pofon az orosz elnöknek
Újabb pofon az orosz elnöknek

A külügyminisztérium szerint a mai Oroszország ezeket az ingatlanokat már nem diplomáciai célokra használja, ezért nincs ok arra, hogy továbbra is ingyenesen igénybe vehesse őket.

A CTK hírügynökség értesülése szerint a szerdai kormánydöntés összesen 59 ingatlant érint. Elsősorban a prágai orosz nagykövetség mellett lévő lakásokról van szó, de több épületre vonatkozik Brünnben, Karlovy Varyban és más településeken is. Az ingatlanok státuszának megváltoztatása után Oroszországnak adót kell fizetnie használatukért, de a bérleti díjakról is tárgyalások kezdődhetnek.

Erőszakkal kényszerítették Csehszlovákiát az ingatlanok átadására

Hivatkozás másolása

"Olyan kormányhatározatokat helyeztünk hatályon kívül, amelyek Csehszlovákia megszállása után az orosz tankok árnyékában születtek. Oroszország továbbra is ingyen használja őket. Az ebből befolyó jogtalan bevétel nem használható fel Ukrajna megszállásának támogatására" - mutatott rá Martin Dvorák a Twitter közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében.

A cseh-orosz viszony az utóbbi években súlyos konfliktusokkal terhelt, a két ország kölcsönös diplomáciai képviselete így a minimális szintre csökkent. Oroszországnak jelenleg csak hat diplomatája dolgozik Prágában. A brünni és a Karlovy Vary-i orosz konzulátusok működését a csehek már korábban betiltották. Oroszország 92 001 négyzetméternyi területet használ ingyenesen Csehországban, míg a csehek 26 875 négyzetmétert Oroszországban.

A cseh külügyminisztérium közölte: felkészült arra, hogy a kormány döntésére Moszkva válaszintézkedéseket foganatosít.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés