Hirdetés

Kiszivárgott Putyin ördögi terve: erre készül az orosz elnök

Garai Kitti portré Garai Kitti

A hírek szerint az oroszoknak jelentősen csökkent a harci kedve, ezért az orosz vezérkarnak meggyűlik a baja a mozgósítással. A Kreml hatóságai emiatt azt tervezik, hogy 2023-ban razziákat hajtanak majd végre a sorkatonák ellen, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig egyre inkább halogatja az általános mozgósítást - írja az Index egy kiszivárgott dokumentum alapján. 

Az orosz fegyveres erők vezérkarának egyik magas rangú tagja jelentése szerint rengeteg a probléma a mozgósításokkal kapcsolatban, emellett új hadosztályok felállítását jelentette be. A dokumentumot azonban a jelek szerint soha nem akarták a nyilvánosság elé tárni, és azonnal törölték is. 

A The Insider című független orosz lap azonban megszerezte az információkat és leírta, milyen problémákkal kell szembenézniük most Putyinéknak. 

A hivatalos iratokban az áll, hogy az orosz hadsereg bajban van, ugyanis a "társadalom egy része nem hajlandó teljesíteni a katonai feladatokat." Szerintük ez amiatt van, mert az internetes bloggerek információs nyomást gyakorolnak. Másrészt a Kreml-párti aktivisták sem hallgatnak már az orosz hadsereg kudarcairól, és ezek együttesen hatással vannak a harci hajlandóságra. 

Moszkva a „felkészületlenség” miatt nagymértékben növelni akarja az állampolgárokra nehezedő nyomást: a Kreml hatóságai azt tervezik, hogy razziákat hajtanak végre a sorkatonák ellen.

A hivatalos iratokban kitérnek arra is, hogy az orosz hadsereg 2,9 millió sorköteles korú férfit tartalmazó adatbázist hozott létre, és a hatóságok összegyűjtik a sorkötelesek aktuális elérhetőségeit is. Az is kiderült, hogy az orosz fegyverek erők nehezen tudják ellátni a katonákat fegyverekkel és egyéb felszerelésekkel, ezért állami és magáncégekhez próbálnak fordulni, hogy valahogy pótolják a hiányt.

A Kremlnek nagy szüksége van rátermett harcosokra, ezért a védelmi minisztérium elkezdte besorozni a biztonsági cégek alkalmazottait, és a frontra küldeni őket. Minden probléma ellenére az orosz hadseregnek nagy tervei vannak az idei évre: a vezérkar egy új hadsereget, valamint egy hadtestet, öt hadosztályt és 26 dandárt akar felállítani. Emellett egy új katonai körzetet is létrehoznak az Azovi-tengeren.

Putyin legutóbb 2022 szeptemberében, az ukrajnai súlyos katonai kudarcok után hirdetett részleges mozgósítást, és 300 ezer orosz embert soroztatott be. A nyilvánosságra hozott jelentés most azt mutatja, hogy Oroszország további mozgósítási hullámokra készül. Putyin azonban úgy tűnik, nagyon óvatos és halogatja az általános mozgósítást, ugyanis nem akarja, hogy a lakosságnak oka legyen a kormány elleni tüntetésekre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés