Hirdetés

Kimondta Putyin a tiltott szót, feljelentették

Nap Híre portré Nap Híre

Egy orosz ellenzéki képviselő feljelentette az elnököt a háború szó használata miatt.

Egy szentpétervári ellenzéki politikus feljelentette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amiért egy csütörtöki sajtóértekezleten háborúnak nevezte az ukrajnai "különleges hadműveletet".

Nyikita Juferev az államügyészséghez fordult azzal a panasszal, hogy Putyin megsértette azt a jogszabályt, amely szerint az orosz hadseregre vonatkozó "hamis hírek" terjesztéséért büntetés jár - közölte az MTI.

"Vlagyimir Putyin háborúnak nevezte a háborút. De nem jelentették be a különleges hadművelet beszüntetését, és nem hirdettek háborút. Ezért a szóért már néhány ezer embert elítéltek" - írta a politikus a Twitteren a Fokusz orosz internetes portál szerint. Erről a CNN is beszámolt, de hozzátette: lehet, hgy egyszerű nyelvbotlás volt ez a szóhasználat.

Az orosz elnök az ukrajnai orosz katonai beavatkozás február 24-i kezdete óta először használta a háború szót a "különleges hadművelet" helyett.

Juferev több más szentpétervári képviselővel együtt az Állami Dumához intézett felhívásban, szeptemberben Putyin eltávolítását követelte tisztségéből az ukrajnai beavatkozás miatt. Előtte levelet írt az orosz elnöknek azzal a kéréssel, hogy vessen véget az ukrajnai háborúnak. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés