Hirdetés

Putyin eldöntötte: lecsap Európa egyik vezető hatalmára

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az orosz titkosszolgálat néhány kiszivárgott dokumentuma szerint Oroszország a szélsőjobboldalt és a szélsőbaloldalt felhasználva próbál Ukrajna-ellenes demonstrációkat szervezni Németországban. 

Az iratokat a The Washington Post szerezte meg. Azt írták, a dokumentumok 2022. július és november közt keletkeztek, és az iratok tanúsága szerint az orosz vezetésben először szeptemberben merülhetett fel az ötlet, hogy a németországi szélsőbaloldalt és szélsőjobboldalt, egy magát békepártinak valló, az Ukrajnának szánt fegyverszállítások leállításáért küzdő koalícióba szervezzék össze - idézte az Index a cikket.

Úgy tűnik, Putyin terve bejött, ugyanis február 25-én például Berlinben, a brandenburgi kapunál egy 13 ezres demonstrációt tartottak, amelyen a szélsőbaloldali német Die Linke, és a szélsőjobboldali AfD szimpatizánsai együtt tüntettek a fegyverszállítások leállításáért.

A kiszivárgott dokumentumokból arra is fény derül, hogy a Kreml vezetése tavaly ősszel megparancsolta az orosz politikai stratégáknak, hogy Németországra próbáljanak meg felépíteni egy háborúellenes mozgalmat, amelyet aztán egész Európára kiterjeszthetnek, és ezzel megpróbálhatják csökkenteni Ukrajna külföldi katonai támogatását.

Az iratokban részletezték azt is, hogy az volt az oroszok célja, hogy a  a háborúellenes koalíció legalább egy választáson – akár egy tartományi/önkormányzati választáson is – győzni tudjon, és hogy az AfD támogatottságát az akkori 13 százalékról új szintre emeljék. A szélsőjobboldali pártnak legalább egy kampányszöveget is írtak ehhez, bár ezt egyelőre nem használták fel.

"A hidegháború időszakából már ismerjük ezt, a szovjetek akkor is befolyásolni, manipulálni próbálták a háborúellenes mozgalmakat" - fogalmazott egy német biztonsági tisztviselő. 

Az oroszok mindent tagadnak

Hivatkozás másolása

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő minderre úgy reagált, hogy 100 százalékig hamis információt láttak napvilágot. "Máskor sem avatkoztunk be más országok ügyeibe, és most tényleg nincs erre időnk sem" - jelentette ki. 

Az AfD nem reagált a The Washington Post kérdéseire, azonban a párt egyik parlamenti képviselője azt mondta, nem lepné meg, ha az oroszok tényleg fontolóra vették volna az AfD befolyásolását, azonban nem ők alakítják a párt politikáját. Egy másik AfD-s politikus azonban elismerte, hogy  kapcsolatban álltak a Kreml bizonyos tisztviselőivel és az ő megbízottjaikkal.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés