Hirdetés

Nagy dologra készül Putyin és Erdogan, itt is vannak a legfontosabb részleteket

Nap Híre portré Nap Híre

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az orosz fekete-tengeri üdülőhelyen, Szocsiban találkozik, hogy megvitassa az ukrán gabonaegyezmény visszaállításának lehetőségét.

Hetek óta tartó találgatások voltak arról, hogy a két vezető mikor és hol találkozik legközelebb. A tárgyalás helyszínét Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be pénteken.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában fogadta török hivatali kollégáját, Hakan Fidant. Törökország az ENSZ-szel közösen közvetített 2022 júliusában egy olyan megállapodás érdekében, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonát és más élelmiszereket szállítson három ukrán kikötőből. Egy külön memorandum született az ENSZ és Oroszország között ugyanebben az időben. Ebben ígéretet tettek arra, hogy elhárítják az akadályokat, amelyek Moszkva élelmiszer- és műtrágyaszállítását akadályozzák a világpiacokra. Oroszország azonban kilépett az egyezményekből, arra hivatkozva, hogy nem teljesültek a feltételei - írja az MTI.

A csütörtöki kétoldalú külügyi megbeszélésén Lavrov kijelentette: tudtára adta partnerének, hogy "mit kell tennie a Nyugatnak" a fekete-tengeri gabonaegyezmény helyreállításához.

Hakan Fidan pedig azt mondta: Ankara folytatni fogja a megállapodás visszaállítása iránti erőfeszítéseit. "Ez az egyezség rendkívül fontos a globális élelmezés biztonsága, illetve a fekete-tengeri régió békéje és stabilitása szempontjából" - hangoztatta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés