Hirdetés

Bezárult a halálos csapda Putyin elitegységei körül

Nap Híre portré Nap Híre

Az orosz elnök kénytelen volt átcsoportosítani a legjobb csapatait.

Oroszország a 76. gárdista légitámadó hadosztály elitcsapatait a frontra vezényelte, a Zaporizzsjai területre. Ez az egység hivatott megállítani az egyre nagyobb lendületet nyerő ukrán ellentámadást – írja az Index

A remekül képzett hivatásos katonáknak egy újabb orosz offenzívát kellett volna vezetniük az ország északkeleti részén fekvő Harkiv régió ellen. Miután azonban délen több ukrán áttörés is történt, a Kreml néhány hete úgy döntött, hogy a legképzettebb csapatait délre vezényli, hogy ott megállítsa az ukrán előrenyomulást.

Augusztus vége óta folynak a találgatások, hogy a 76. gárdista légitámadó hadosztályt Zaporizzsjába telepítették-e át, de bizonyítékot csak az elmúlt napokban napvilágra került ukrán drónfelvételek szolgáltattak.

A hét elején készült első felvételek azt mutatták be, hogyan szállítják a nyugat-oroszországi Pszkov városából az orosz hivatásos katonákat a jelenleg nagyrészt bekerített fronton lévő Verbove faluba. Nem gyalog, teherautókon vagy régi szovjet páncélozott személyszállító gépkocsikon, hanem ultramodern aknavédett járműveken.

A felvételeken látható, ahogy a katonákat egyszerre nyolcfős csoportokban rakják ki, mielőtt a védett járművek a következő katonákat beszállítják. A katonák pillanatok alatt a közeli házakban húzódnak meg, ahol mesterséges köd védi őket, amely a mozgásukat hivatott elrejteni.

Az elit orosz csapatok átvonulására válaszul az ukrán „Repülő koponyák” különleges egység rögtönzött kamikaze drónok egész sorát mozgósította a páncéltörő gránátokkal felszerelt kvadrokopterekkel. Ezekkel azonnal megtámadták az újonnan érkezetteket Verbove-ban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés