Hirdetés

Putyin bosszúja volt az „Ohiói Csernobil”, állítja Trump fia

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az ifjabb Trump arra utalt, hogy Oroszország amerikai vasúti szabotázzsal torolhatta meg az Északi Áramlat felrobbantását.

„Megtámadtak minket? Elhiszi-e bárki is, hogy teljesen véletlenek ezek a nagy vonatkisiklások, amelyeknek súlyos környezetvédelmi következményei vannak? 

Miért nem teszi fel a kérdést senki, hogy ez talán megtorlás-e az Északi Áramlat 2 elleni feltételezett támadásunkért?” 

– írta Donald Trump volt amerikai elnök legidősebb fia, politikai aktivista és üzletember Twitter üzenetében arra utalva, hogy Oroszország állhat az Egyesült Államokban a közelmúltban bekövetkezett vonatbalesetek hátterében. 

Több vegyszert szállító kocsi kigyulladt és szivárgás is történt
Több vegyszert szállító kocsi kigyulladt és szivárgás is történt

Az ohiói baleset titka is olyan, mint az orosz-ukrán háború 5 legnagyobb rejtélye, amiről mindenki hallgat, vagy az 5 legsúlyosabb betegség, amibe Putyin állítólag már bele is halt.

Február elején Ohio és Pennsylvania állam határán egy 100 kocsiból álló, veszélyes anyagokat is szállító szerelvény mintegy 50 vagonja siklott ki, a hivatalos közlések szerint műszaki hiba miatt - írja a privatbankar.hu.

Ennek következtében több vegyszert szállító kocsi kigyulladt és szivárgás is történt.

A balesetben ugyan nem sérült meg senki, de a vasúti tartálykocsik egy részéből – a robbanásveszély csökkentése érdekében – irányított módon kiengedték a bennük szállított, mérgező vinil-kloridot.

A kisiklás közvetlen közelében a mérgező gáz belélegzése halálos veszélyt és maradandó károsodást okozhatott volna, így kétezer embert ideiglenesen ki kellett telepíteni az otthonából 1,6 kilométer sugarú körben. 

Emiatt a közösségi médiában elterjedt az, hogy a balesetre "Ohiói Csernobil" néven utaltak.

A baleset után több ezer hal pusztult el az Ohio-folyóban, a helyiek pedig fejfájásról és émelygésről panaszkodtak.

A héten pedig egy szintén vegyi anyagokat szállító vonat mintegy 30 szerelvénye siklott ki Detroit közelében. A hatóságok szerint sérülés és szivárgás nem történt. Mindkét vonatot a Norfolk Southern nevű cég üzemeltette.

Az Északi Áramlat gázvezetékpárt, amire Trump fia utalt, még tavaly szeptemberben robbantották fel ismeretlenek a Balti-tenger alatt. Az ügyben több nyomozás is zajlik, de a tettesek kilétéről hivatalos információ eddig nem látott napvilágot. Egyelőre csak az biztos, hogy a négy vezetékből hármat szándékosan felrobbantottak.

Mint arról beszámoltunk, egy ismert amerikai oknyomozó újságíró, Seymour Hersh 

szerint Biden parancsára robbantották fel az Északi-Áramlat gázvezetéket. 

A támadást Hersh szerint az amerikai elnök utasítására még az orosz-ukrán háború kitörése előtt kezdték tervezni, és végül az elnök személyes utasítására hajtották végre.

Forrását az újságíró nem nevezte meg. A Fehér Ház szerint a cikk „teljes kitaláció”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés