Hirdetés

Brutális pusztítást végzett a vihar Székelyföldön: a legértékesebb gótikus templomot is megrongálta

Nap Híre portré Nap Híre

Csíkdelne és Csíkszentsimon római katolikus templomát is megrongálta a keddi vihar Hargita megyében, az ítéletidő szerdán Gyergyószentmiklós központjában okozott jelentős kárt.

    

   

A Hargita megyei önkormányzat szerdán az MTI-nek küldött közleményében számolt be a kárfelmérésről. Mint írta, a kedd esti ítéletidő az értékes csíkdelnei Keresztelő Szent János római katolikus templomban is kárt tett. Borboly Csaba megyei tanácselnök közösségi oldalán is jelentette, hogy a viharos szél megrongálta a térség legértékesebb gótikus templomának a Rómer Flóris Terv keretében felújított tetőzetét, mellyel épp múlt héten készült el a kivitelező.

Csíki Szabolcs plébános az élőben közvetített helyszíni szemlén közölte, hogy a szél által lesöpört, elmozdult tetőcserepek helyén befolyt a víz, és átázott a templom értékes kazettás mennyezete. Az 1673-ból származó famennyezeten több helyen foltok jelentek meg - közölte a plébános.

Csíkszentmártonban szintén a római katolikus templom, a könyvtár és a ravatalozó épületében okozott kárt a vihar, megrongálta a tetőszerkezetet, így ezekbe az épületekbe is befolyt az esővíz. Borboly Csaba bejelentette, hogy a megyei tartalékalapból különítenek el pénzt a két egyházközség kártérítésére.

A székelyföldi megyében szerdán is elsőfokú viharjelzés volt érvényben, az óránként 90 kilométeres sebességű széllökések számos településen okoztak kárt. Csíkszeredában és a Székelykeresztúrhoz közeli Siménfalván kigyulladt egy-egy ház, miután villám csapott beléjük.

A területi vészhelyzeti felügyelőség közlése szerint a megyeszékhelyen, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson fákat, villanyoszlopokat tépett ki, autókat rongált meg az ítéletidő. A legtöbb kár Gyergyószéken van, ahol a Gyilkos-tóhoz vezető utat is le kellett zárni az úttestre kidőlt fák miatt. Több helyszínen a hivatásos mentőalakulatok mellett az önkéntes tűzoltók segítségére is szükség volt a károk elhárításához.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés