Hirdetés

Betelt a pohár: több száz postás tüntetett a fővárosban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Azonnali, inflációkövető, január 1-ig visszamenőleges béremelést követelt szombati demonstrációján Budapesten két postai érdekképviselet, majd petíciót juttattak el a Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz.

A szervezők felháborítónak nevezték, hogy a több mint 24 ezer postai dolgozó fele mindössze a garantált bérminimumot viheti haza fizetésként, ráadásul a postahivatalokban méltatlan körülmények között kell dolgozniuk.

A Kézbesítők Szakszervezetének elnöke kiemelte, a 3 éves bérmegállapodás 2023-ra 2 százalékos emelést irányzott előre, azóta ezt 3 százalékra, majd 10 százalékra növelték a tiltakozás hírére, ám ez még mindig messze van az inflációkövető szinttől - írja az ATV.

Több száz tiltakozó előtt olvasták fel a postások petícióját, amit a gazdaságfejlesztési miniszternek címeztek. Felháborítónak tartják, hogy a Magyar Posta nem adott elfogadható bérfejlesztési ajánlatot, és, hogy nem módosították a 3 éves bérmegállapodást, ahogy más állami társaságok.

A tiltakozó szakszervezetek a béremelésen kívül szaktudást és tapasztalatot értékelő bérfelzárkóztatási programot követelnek, valamint párbeszédet és tájékoztatást kérnek a Magyar Postát érintő intézkedésekről, továbbá sürgetik a postai hálózat és a kézbesítési rendszer átalakítását is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés