Hirdetés

Rettenetes tragédia Miskolcon, emberekre omlott a pince

Nap Híre portré Nap Híre

A balesetben többen meghaltak.

Több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Miskolci Járási Ügyészség egy férfi ellen, akinek három munkása halt meg egy rájuk omlott pincében tavaly augusztusban Miskolcon.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a vádirat szerint a vádlott 2022 júniusában kötött vállalkozási szerződést megbízójával egy miskolci ház alatt lévő pince kibővítésére és felújítására.

A kivitelezési munkálatok elvégzésére szóbeli megállapodást kötött három dolgozóval, azonban számukra nem biztosított megfelelő egyéni védőeszközöket, nem tartott munkavédelmi oktatást, a pincerészt pedig nem látta el megfelelő dúcolásokkal vagy megtámasztásokkal.

A férfi 2022. augusztus 31-én azt a feladatot adta a dolgozóknak, hogy kéziszerszámokkal és bontókalapáccsal végezzék el a pinceág formai kialakítását. 

A munkavégzés során azonban a pincefödém beomlott, és a boltozatból leszakadó kőzetdarab maga alá temette az ott dolgozó három férfit. Mindhárman a helyszínen életüket vesztették.

A főügyészség közleménye szerint a vádlott a kivitelezés megkezdése előtt nem győződött meg az építmény állékonyságának megfelelőségéről, arról, hogy előzetesen készült-e geológia, hidrológiai és talajmechanikai vizsgálat, nem készített kivitelezési, egészségvédelmi és biztonsági tervet, valamint nem gondoskodott a leeső tárgyak elleni védelemről sem.

A főügyészség, amely vádemelésében fogházbüntetést, pénzbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványozott a büntetlen előéletű férfival szemben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés