Hirdetés

Phil már tudja, mikor jön a tavasz, de elég nagy az esélye, hogy téved

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az "időjós" mormotát minden évben árgus szemekkel figyelik, de arra nem érdemes fogadni, hogy igaza is lesz.

Fotó: Facebook/Punxsutawney Phil

Aki látta a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült Idétlen időkig című filmet, annak bizonyára ismerős lehet a pennsylvaniai kisváros, Punxsutawney neve. Az 1993-ban bemutatott filmben a mogorva időjárás-bemondó keveredik egy hihetetlen kalandba, és a cselekmény szerint éppen azt a napot éli át újra és újra, amikor a városka híres mormotája előjön odújából. A helyi néphit szerint ugyanis ha süt a nap és a mormota meglátja a saját árnyékát, akkor marad továbbra is a tél még hat hétig.

A filmnek ez a része nem kitaláció: minden február 2-án, a mormota napján a Punxsutawney Mormota Klub tagjai elzarándokolnak Gobbler's Knobba, Phil, a mormota hivatalos otthonába. A csoport megvárja, hogy Phil elhagyja odúját, és árgus szemekkel figyelik, vajon meglátja-e az árnyékát.

Punxsutawney Phil idén is felébredt, szokás szerint ki is ment az odúból, és a CNN tudósítása szerintnem látta az árnyékát, ami korai tavaszt ígér. 

Már hagyomány

Hivatkozás másolása

Az éppen "aktuális" Phil és barátai a pennsylvaniai Punxsutawneyban a Punxsutawney Groundhog Club szerint 1887 óta jósolják meg ilyen módon a tavasz várható érkezését.

Ha tudományos szempontból közelítjük meg a kérdést, a tél a tavaszi napéjegyenlőségkor ér véget, függetlenül a mai előrejelzéstől. De az anyatermészet nem mindig követi a menetrendet, és Phil sem. A NOAA Nemzeti Környezeti Információs Központ szerint Phil előrejelzései 2013 óta átlagosan az esetek kevesebb mint 40%-ában találtak célba. 

Ez azt jelenti, hogy egy pénzfeldobásnál is rosszabb esélyekkel rendelkező előrejelzés miatt nem biztos, hogy jó választás Phil előrejelzéseire fogadni.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati Előrejelző Központjának meteorológusai 1-2 héttől több mint egy teljes évre képesek előre jelezni a hőmérsékletet és a csapadékot az Egyesült Államokban. A központ legutóbbi, februárra vonatkozó előrejelzése szerint az USA nagy részén átlagon felüli hőmérséklet várható, és ez a tendencia az előrejelzések szerint az USA északi részén tavasszal is folytatódik.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés