Hirdetés

Nem titok többé, így bánnak a pénzzel a magyarok

Nap Híre portré Nap Híre

Vannak, akiknek semmi megtakarítása nincs.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, az inflációval kapcsolatban "már látszik a fény az alagút végén". Sőt, január óta szerencsére már az élelmiszerek ára is csökkent valamelyest. 

Ez jó hír az embereknek, azonban az óvatosabbak valószínűleg még most sem lélegeznek fel teljesen. Egy kutatás szerint a magyarok 23,6 százaléka minden egyes kiadását megtervezi. A megkérdezettek 36,4 százaléka pedig a főbb kiadások előtt veszi számba, hogy az még belefér-e a családi büdzsébe - írja az Index

A magyarok 28,9 százaléka csak néhány kiadást tervez meg előre, míg csupán 8,7 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem tervezi meg a költségeket. 

A kutatás rámutatott, hogy ugyan nem sokkal, mindössze fél százalékkal, de a nők jobban hajlanak a pénzügyi tervezésre. Míg a férfiak jobban nyomon követik a mindennapi költségeket, addig a nők a főbb kiadásokon töprengenek el jobban. 

A korcsoportok szerinti bontás alapján a 18–34 év közöttiek kevésbé gondolkodnak előre, ha anyagi tervezésről van szó, csak 12,2 százalékuk tart számon minden kiadást, és 38,6 százalékra tehető azoknak a száma, akik a nagyobb kiadások előtt gondolkodnak el azon, hogy meddig ér a takaró.

A válaszadók több mint ötödének semmilyen megtakarítása sincs. Korosztály szerint a 18–34 évesek közül gyűjtenek arányaiban a legtöbben lakásvásárlásra vagy felújításra, pontosan 38,4 százalék. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés