Hirdetés

Rengeteg pénzt kaphat vissza a NAV-tól, ha ezt teszi

Garai Kitti portré Garai Kitti

A 2014-ben életbe lépett adójogszabályok lehetővé teszik, hogy a befizetett adónkról rendelkezzünk, méghozzá úgy, hogy az a saját zsebünkbe jöjjön vissza a pénz. Mutatjuk, mit kell tenni.

2014 januártól az adókedvezmény nyugdíjbiztosításokra történő kiterjesztésével megvalósult a nyugdíj-előtakarékossági termékek versenysemleges adózása. Ez a rendkívül kedvező változás hozzájárult a nyugdíjbiztosítások széles körű elterjedéséhez, ezen keresztül a nyugdíjjövedelmek kiegészítéséhez.

A nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 %-a visszajár személyi jövedelemadó (szja) kedvezményként, a befizetőnek. A kedvezmény legfeljebb évi 130 ezer forint lehet, és fő szabályként a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra vehető igénybe - írja a Profitline. Megjegyezték: a törvény szerint az ennél korábban kötött szerződésekre még azok módosításával sem alkalmazható kedvezmény.

Mindez azt jelenti, ha Ön például rendelkedik nyugdíjbiztosítással, és éves 650 ezer forintot helyezett el (ez a törvény kínálta maximális érték), akkor Ön az éves adóbevallásában 130 ezer forint adókedvezményre válik jogosulttá, melyet a NAV a bevallás benyújtását követő 30 napon belül átutal az Ön nyugdíjbiztosítási számlájára.

Az adójóváírás csak akkor igényelhető, ha a kedvezmény alapjául szolgáló összeg az előző év (jelenleg ez 2022) december 31-ig be is érkezik a biztosítónál vezetett számlára.A nyugdíjbiztosítási befizetések utáni adójóváírás mértéke az adott évi befizetések 20 százaléka, maximum 130 ezer forint. Ehhez éves szinten 650 ezer forintot kellene befizetni a számlára.

Az éves befizetések átlaga azonban ennél jelentősen kisebb: tavaly év végén 277 ezer forint volt. Az év végéig azonban lehetőség van a rendszeres befizetésen felül eseti befizetést is teljesíteni, ezzel is gyarapítva az adott évre igénybe vehető adókedvezmény mértékét - jelezte a FBAMSZ. A szervezet felidézte, hogy 2022 harmadik negyedévének végére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján már csaknem 440 ezer olyan folyamatos díjas szerződést tartottak nyilván, amelyre adókedvezmény érvényesíthető.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés