Hirdetés

Iránytű: 50 százalékon a Fidesz, 26-on Magyar Péter pártja

Nap Híre portré Nap Híre

Az Iránytű Intézet április második és harmadik hetében is felmérte a választói preferenciákat. Az április 9-12 és 17-19 közötti mérések jelentős eltérést mutatnak.

A Naphire.hu is beszámolt róla, hogy a Závecz Research szerint 2 millió fideszes és 1 millió DK-s szavazó van Magyarországon. A Závecznél a teljes népességben 25, a biztos pártválasztók között 34 százalékon áll a Fidesz, 13, illetve 22 százalékon a DK.

Fotó: Iránytű Intézet

Az Iránytű Intézet szerint a Fidesz lényegesen jobban áll, mint a Závecznél, a pártot választani tudó biztos szavazók között 50 százalékon. Brutálisan kilőtt továbbá Magyar Péter pártja, az április 9-12 között mért 20 százalék után április 17-19 között már 26 százalékon áll.

Teljes népesség

Hivatkozás másolása

A teljes (felnőtt) népességen belül az Iránytűnél a Fidesz-KDNP 27%-on áll, ami közel 2,2 millió belföldi szavazónak felel meg. Ez azonban körülbelül 600.000 fővel kevesebb, mint a 2022. évi választások alkalmával belföldön megszerzett voksainak száma. Magyar Péter 13%-os népszerűséggel (1-1,05 millió szavazóval) a legerősebb ellenzéki pártot tudhatja magáénak. A DK-MSZP-Párbeszéd koalíció a teljes népesség 5%-ának támogatottságát élvezi. A Mi Hazánk és a Kutya Párt 3%-os. A bizonytalanok, biztosan nem szavazók aránya továbbra is magas, 37%, a válaszmegtagadók aránya 7%.

Pártot választani tudók

Hivatkozás másolása

A pártot választani tudó szavazók (teljes felnőtt népesség 55%-a) körében magasan vezet a Fidesz-KDNP, az EP választáson a voksok csaknem felét (49%) szerezné meg. Magyar Péter pártja a szavazatok közel negyedére (23%) számíthat. Rajtuk kívül az 5%-os küszöböt pedig mindössze a DK-MSZP-Párbeszéd koalíció (8%), a Mi Hazánk (5%) és a Kétfarkú Kutya Párt (5%) tudná elérni; a Jobbik-Konzervatívok (3%), a Momentum (3%), a Második Reformkor (2%). A Nép Pártján, a Mindenki Magyarországa Néppárt és az LMP támogatottsága összesítve 2%-os.

Fotó: Iránytű Intézet

Pártot választani tudó biztos szavazók

Hivatkozás másolása

Amennyiben a pártot választani tudó biztos szavazókat tekintjük (teljes felnőtt népesség 41%- a), úgy a Fidesz-KDNP 50%-on, a TISZA Párt 26%-on, a DK-MSZP-P 10%-on áll; az MKKP (4%), a Momentum (3%) és a Mi Hazánk (3%) a bejutási küszöb alatt, de ahhoz képest hibahatáron belül van. A Második Reformkor 2, a Jobbik-Konzervatívok és az egyéb pártok támogatottsága 1-1%-ra mérhető a pártot választani tudó biztos szavazók körében.

Egy hét eltéréssel két országos felmérést készítettek a minél pontosabb adatok érdekében. Az adatokból kiderült:

  • Látható, hogy a Fidesz-KDNP némileg csökkent a pártot választani tudó biztos szavazók között, ám ez a csökkenés hibahatáron belüli mértékű, továbbra is a szavazatok fele menne a kormánypártokra az EP-választáson.
  • A Tisza Párt egy hét leforgása alatt 6 százalékpontot erősödött a biztos szavazók körében, 20-ról 26%-ra.
  • A DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetség hibahatáron belüli mértékben 9-ről 10%-ra erősödött.
  • A Mi Hazánk 6%-os szintről 3%-ra csökkent.
  • A Kutya Párt éppen a bejutási küszöb alatti 4%-os szinten stagnál.
  • A Momentum 3%-on stagnál a pártot választani tudó biztos szavazók körében.
Fotó: Iránytű Intézet

Kik a Tisza Párt szavazói?

Hivatkozás másolása

Az Iránytű szerint Magyar Péter pártjának támogatottsága a nők és férfiak között érdemi eltérést nem mutat (teljes népességben 12, illetve 14%). Mivel a nők körében lényegesen nagyobb arányt képviselnek a párt nélküliek, ezért a 12%-os arány a pártválasztókra lefordítva ugyanúgy 23-24%, mint a férfiak esetében.

  • A teljes népesség adatait tekintve a fiataloknál ugyan kiemelkedik a TISZA Párt (18%), de a többi négy korcsoportban kiegyensúlyozott (11-13%). A pártot választani tudóknál már nagyobb az adatok szórása: 18-29 év közötti 43%-ról fokozatosan 16-17%-ra csökken a nyugdíjas korú választóknál.
  • Az iskolai végzettség növekedésével együtt a TISZA támogatottsága jelentősen emelkedik; a 8 általánost végzetteknél a teljes népességben csupán 5-6%, de a diplomásoknál már 18%, ami lefordítva a választani tudók arányaira, 11%-ról 30%-ra való növekedést jelent.
  • Budapesten és megyei jogú városokban, a teljes népességben 16-16%, a városokban 12%, a községekben 9%. Ami a pártot választani tudókat illeti, az egyik véglet a nagyvárosok 27-28%-a, a másik a községek 19-20%-a.
  • A legnagyobb vitát a szavazótábor korábbi politikai hovatartozása jelenti. Körülbelül minden huszadik ember (nagyságrendileg 140.000 fő), aki 2022-ben a Fideszre szavazott, lenne most a TISZA szavazója, de ők nem fideszes törzsszavazók, hanem olyanok, akik az MZP-kampány lölött 2021 vége és 2022 áprilisa között a Fideszhez. Ha a 2014. évi, vagy a 2018. évi választásokat is figyeljük, a TISZA szavazóinak egynegyede ex-Fidesz szavazó. Az ellenzéki együttműködés 1,94 millió szavazójának közel egyharmada szavazna ma Magyar Péter pártjára, ami 550.000-600.000 főt jelent.
  • Az egykori ellenzéki közös lista és a Fidesz támogatóin túl fontos tényező a 2022-ben nem szavazók csoportja, ugyancsak nagyságrendileg 150.000 fővel. A fennmaradó kb. 100.000-150.000 fő 2022-ben a Mi Hazánk, a Kétfarkú Kutya Párt szavazója volt, esetleg nem emlékszik már, vagy nem mondja meg, hogy kire szavazott.
  • Összefoglalva tehát, a TISZA Párt jelenlegi szavazóinak fele (53%-a) volt az ellenzéki összefogás szavazója, 13-14%-uk a Fideszre szavazott, 3, illetve 4%-uk a Mi Hazánkra és a Kétfarkú Kutya Pártra, 14%-a nem szavazott, 7%-a pedig nem emlékszik hogy kire, vagy arra, hogy szavazott-e; további 5% nem árulta el az előző országgyűlési választáson leadott voksát.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés