Hirdetés

Kitört a pánik: farkasok tartják rettegésben az indiai falvakat, egyre több a támadás

Garai Kitti portré Garai Kitti

A négyéves Sandhya az indiai Uttar Prades államban fekvő vályogkunyhó előtt aludt augusztus 17-én éjjel, amikor egy áramszünet sötétségbe borította a falut. „A farkasok a villanyoltás után két perccel támadtak. Mire rájöttünk, mi történt, már el is vitték őt” – emlékezett vissza a sokkoló pillanatokról a kislány édesanya, Sunita. Sandhya holttestét másnap találták meg a cukornádültetvények között, mintegy 500 méterre az otthonától.

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, brutális vérfürdőt rendeztek a farkasok Indiában, kilenc embert megöltek, akik közül nyolcan gyerekek voltak. A történtek után több mint 150 rendőr indult levadászni a vadállatokat. A szörnyűséges támadások után a lakók is védekezni kezdtek: éjszakai őrjáratokat szerveznek, valamint őrkutyákkal és tűzijátékkal próbálják elrettenteni az állatokat. Egyes falvakban elefántürüléket is égetnek, illetve csapdákat helyeznek ki gyerekek vizeletével.

A hónap elején egy szomszédos faluban a nyolcéves Utkarsh is éppen aludt, amikor édesanyja észrevette, hogy egy farkas kúszik be a kunyhójukba. „Az állat előugrott az árnyékből. Azt kiáltottam: hagyjátok békén a fiamat! A szomszédaim berohantak, a farkas pedig elmenekült”- meséli az anya.

Április közepe óta farkastámadások hulláma tart rettegésben mintegy 30 falut Bahraich körzetben, a nepáli határ közelében. A farkasok már kilenc gyermeket és egy felnőttet elragadtak és megöltek. A legfiatalabb áldozat egy egyéves kisfiú volt, a legidősebb pedig egy 45 éves nő. Az áldozatok mellett pedig legalább 34 személy megsérült a támadások során – írja a BBC.

Az érintett falvakban kitört a pánik és a hisztéria. Sok falusi házban nincs zár, a gyerekeket szinte már ki sem engedik, a férfiak pedig éjszakánként járőröznek a sötétben kivilágított utcákon. A hatóságok drónokat és kamerákat is bevetettek már, valamint csapdákat állítottak fel és petárdákkal ijesztegették a farkasokat. Eddig három farkast sikerült befogni, az állatokat állatkertbe helyezték át.

Az ilyen, emberi elleni támadások rendkívül ritkák, a legtöbbször veszettséggel fertőzött farkasokról van szó. Mint ismert, ez egy vírusos betegség, amely a központi idegrendszert támadja meg. A veszett farkas pedig jellemzően anélkül támad, hogy felfalná az áldozatát.

A Norvég Természetkutató Intézet jelentése szerint 2002 és 2020 között 21 országban – köztük Indiában – 489 farkastámadás történt. Ezek közül csak 26 volt halálos kimenetelű. Mintegy 380 ember veszett farkas támadásának áldozata lett.

Észak-Amerikában az elmúlt 50 évben mindössze két megerősített, farkasokkal kapcsolatos halálos áldozatot követelő eset volt - mondta Dave Mech, a farkasok viselkedésére szakosodott neves amerikai biológus a BBC-nek. Ez annak ellenére történt, hogy Észak-Amerikában mintegy 70 000 farkas él.

Miért támadnak farkasok az emberekre Bahraichban?

Hivatkozás másolása

Bahraich - amely egy folyó és több erdő között helyezkedik el – régóta a farkasok élőhelye. A Ghaghara folyó árterében fekvő, 3,5 millió embernek otthont adó körzet szezonális áradásoknak van kitéve.  

A monszunok idején lezúduló heves esőzések és áradások drasztikusan megváltoztatták a tájat. A megduzzadt folyó elárasztotta az erdőket, ami menekülésre kényszerítette az élelem után kutató farkasokat. Az indiai farkasok fekete bakot, indiai gazellát és nyulat esznek legfőképp.

„Az éghajlatváltozás egy fokozatos folyamat, de az áradások a farkasok élőhelyének megzavarásához vezethetnek, ami az emberi települések felé kényszeríti őket élelem után kutatva” - mondja Amita Kanaujia, a Lucknowi Egyetem Vadvilágtudományi Intézetének munkatársa.

Miért a gyerekek a farkasok elsődleges célpontjai?

Hivatkozás másolása

1996-ban is brutális farkastámadások történtek Uttar Pradesh tartomány falvaiban, melynek során több gyermeket is megöltek az állatok. A vadvédelmi szakértők akkor vizsgálatot folytattak és megállapították, hogy a gyermekek felügyelete minimális volt, mivel az áldozatok többsége elszegényedett, egyszülős háztartásokból származott, amelyeket általában anyák vezettek. És ezekben a szegény indiai falvakban a jószágokat gyakran jobban védik, mint a gyerekeket. Amikor egy farkas éhes, és azzal szembesül, hogy nem tud hozzáférni a jószágokhoz, valószínűbb, hogy a kiszolgáltatott gyermekek lesznek az elsődleges célpontok. „Sehol máshol a világon nem tapasztalunk olyan hullámszerű farkastámadást, amely gyermekek ellen irányult volna” – mondta Yadvendradev Jhala, egy vezető indiai tudós és természetvédő.

Az Uttar Pradeshben jelenleg zajló farkastámadások valószínűleg az utóbbi négy évtized során a negyedik ilyen hullámot jelentik. 1981-82-ben farkastámadások során Biharban legalább 13 gyermek vesztette életét. 1993 és 1995 között újabb 80 gyermekre támadtak rá. A leghalálosabb időszak 1996-ban nyolc hónapon át tartott, amikor legalább 76 gyermeket támadtak meg több mint 50 Uttar Pradesh-i faluban, melyek során 38 gyermek vesztette életét. A támadások akkor értek véget, amikor a hatóságok 11 farkast megöltek. A média "emberfaló" farkasokként írta le őket.

Jhala és kollégája, Dinesh Kumar Sharma aprólékos vizsgálatot folytatott az 1996-os gyilkosságok ügyében, megvizsgálva a testmaradványokat, a farkasok szőrét, a falusi kunyhókat, a népsűrűséget, az állatállományt és a boncolási jegyzőkönyveket. A jelenlegi Uttar Pradesh-i támadások kísértetiesen hasonlítanak a közel 30 évvel ezelőtti eredményeikre.

Mindkét esetben gyerekeket öltek meg és fogyasztottak el részben, harapásnyomok voltak a torkukon és szúrt sebek a testük különböző részein. A legtöbb támadás éjszaka történt, a falvak szívében a szabadban alvó gyerekeket vitték el. Az áldozatokat gyakran nyílt területeken, például tanyákon vagy réteken találták meg.

Az 1996-os farkastámadások a mai Bahraichhoz hasonlóan a folyópartokhoz közeli falvakban történtek. Mindkét esetben zsúfolt falvakról volt szó, és sok szegény földműves családból származó, kiszolgáltatott gyermekről, ami növelte a támadás kockázatát.

Nem világos, hogy a folyamatban lévő támadásokat magányos farkas vagy falka hajtja-e végre. Jhala a farkasok tanulmányozásával eltöltött 30 év alapján úgy véli, hogy valószínűleg egyetlen farkas - mint 1996-ban - felelős a mostani tradégiákért. A falusiak arról számoltak be, hogy napközben egy öt-hat farkasból álló csoportot láttak a földjeiken, míg a túlélő nyolcéves Utkarsh édesanyja látta, amint egyetlen farkas behatolt a házába, és megtámadta a fiát.

Egyébként az emberek és a farkasok évszázadokon át békésen éltek együtt Indiában, köszönhetően a pásztorkodó közösségek toleranciájának – állítják a vadvilág szakértői. Ez a hosszú ideje tartó együttélés tette lehetővé a farkasok fennmaradását. Most azonban minden megváltozott, ugyanis a közelmúltban elkövetett támadások új aggodalmakat keltettek.

Az olyan vadvédelmi szakértők, mint Jhala, azt tanácsolják, hogy az érintett falvakban a gyerekek maradjanak a házban, aludjanak felnőttek között, és éjszaka mindig legyenek a felnőttek közelében. A falusiaknak azt javasolják, hogy kerüljék el, hogy a gyerekeket felügyelet nélkül hagyják, és folytassák tovább az éjszakai járőrözést. „Amíg nem tudjuk pontosan meghatározni a támadások okait, ezek az óvintézkedések elengedhetetlenek az emberek biztonsága érdekében” - mondja Jhala. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés