Pánik Floridában, érkezik az óriáshurrikán, a NASA is beavatkozott

Morvay Péter portré Morvay Péter

Szinte teljesen kiürültek a boltok a vészhelyzet kihirdetése után

Hivatkozás másolása

Lefújták az Atlantis holdrakéta keddre tervezett kilövését és Joe Biden kampányútját a hatalmas vihar előtt.

Az évtized hurrikánja érheti el Floridát a hét közepén. Az Ian névre keresztelt nagy kiterjedésű vihar jelenleg Kubától délre, a Karib-tenger felett halad északkeleti irányba és várhatóan szerdán éjjel érhet partot Florida nyugati oldalán.

A hurrikán az előrejelzések szerint legalább 4-es erősségű lehet az ötfokozatú skálán, ami 230 km/órás szélvihart jelenthet.

Ron DeSantis floridai kormányzó az egész államra rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A bejelentés nyomán a helyi lakosok megrohamozták a boltokat, és a beszámolók szerint a pánikvásárlások miatt gyakorlatilag elfogyott a szupermarketek polcairól a palackozott víz, WC-papír és a konzervek.

Szinte teljesen kiürültek a boltok a vészhelyzet kihirdetése után
Szinte teljesen kiürültek a boltok a vészhelyzet kihirdetése után

Az aggodalmat növeli, hogy a déli félszigetet hosszú évek óta nem érte hurrikán, így a lakosság nem volt felkészülve a hirtelen veszélyhelyzetre.

A hurrikánriadó miatt a NASA lefújta a Kennedy-űrközpontban az Artemis holdrakéta tervezett indítását, amelyet már eddig is kétszer el kellett halasztani műszaki hibák miatt. 

Az Artemis holdrakéta a kilövés előtt a floridai űrközpontban
Az Artemis holdrakéta a kilövés előtt a floridai űrközpontban MTI/EPA/Cristobal Herrera

Szintén törölték Joe Biden floridai utazását is. Az elnök a tervek szerint Orlandóban mondott volna beszédet a novemberi választásokon induló demokrata jelöltek mellett. Ezt a programot is halasztották már korábban, mert Biden júliusban a kiújult Covid-betegsége miatt nem tudott elutazni a déli államba.

Ez is érdekelhet