Hirdetés

Lépett az OTP, durva változás jön: minden ügyfelet érint a döntés

Nap Híre portré Nap Híre

Az OTP az elsők között lépett, és hamarosan átutalási limitet vezet be.

Megtört a 2022 eleje óta tartható meredek növekedés a banki átutalásos csalások számában és azok értékében. azonban a bankkártyás visszaélések száma tovább növekedett a tavalyi év utolsó negyedében is. Tavaly 18 296 sikeres visszaélés valósult meg az elektronikus pénzforgalomban, de 60 509-szer próbálkoztak a csalók a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Az áldozatokat éves összesítésben 23,2 milliárd forinttal károsították meg tavaly. Éppen ezért a Magyar Bankszövetség már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes beállítani napi limitet, ugyanis 2023-ban a csalások 85 százaléka egymillió forint feletti összeg volt.

Az OTP Bank pedig az elsők között lépett, és május nyolcadikától egymillió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra. A pénzintézet tájékoztatása szerint az ügyfél a beállított limitet bármikor módosíthatja, vagy ideiglenesen akár fel is függesztheti az OTP MobilBankban. A limitet azon ügyfeleknél állítják be, akik digitális szerződéssel rendelkeznek, a többiek továbbra is a bankfiókokban tudják módosítani a napi maximumot.

Az EconomX szerint az MBH-nál az ügyfelek dönthetnek arról, hogy limit beállításával kívánják-e korlátozni saját bankszámlájukon a pénzmozgást. Az UniCredit Banknál az alapértelmezett tranzakciós limit forintbankszámlák esetén 200 ezer forint, a napi limit pedig 500 ezer forint az mBanking mobilapplikációban és az eBanking internetbanki rendszerben, valamint a telefonbanki csatornán, de az ügyfelek a bankolási szokásaiknak megfelelő saját limitet határozhatnak meg. Az Erste Banknál alapértelmezetten a hirdetmény szerinti 50 millió forint napi átutalási limit került beállításra, ám a pénzintézet felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy érdemes csökkenteni a napi utalási limitet. A Raiffeisen Bank pedig azt közölte a lappal, hogy kiemelten ügyel a biztonságra, és már számos védelmi megoldást bevezetett, a továbbiakat pedig vizsgálják. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés