Hirdetés

„Oszt jónapot!” 20 legendás/fejethetetlen/botrányos idézet a 60 éves Orbán Viktortól

Morvay Péter portré Morvay Péter

Ma ünnepli 60. születésnapját Orbán Viktor miniszerelnök, aki ebből a hat évtizedből közel 17 évet kormányfőként töltött.

Az első kormányzati ciklus szűk négy évig tartott, 1998. július 6-a és 2022. május 27-e között.

Másodjára pont 12 évvel ezelőtt, 2010. május 29-én tette le Orbán Viktor a kormányfői esküt.

A miniszterelnök 16 évet (1990 és 1998, majd 2002 és 2010 között) ellenzékben is töltött, valamint a rendszerváltás utáni első szabad választásig is már éveket töltött a közéletben.

Ezzel ma a húsz éve hatalmon lévő Erdogan török elnök mellett

Európában a legnagyobb kormányzati tapasztalattal rendelkező politikusának számít, 

és világméretű összehasonlításban is előkelő helyen szerepel.

Életútja markáns kísérői voltak eddig is Orbán Viktor beszédei és nyilatkozatai, amelyekből több részlet szállóigévé is vált. Ezekből gyűjtöttünk most össze egy csokorra valót.

Ha nem tévesztjük szem elől '56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről. (Hősök tere, 1989. június 16.)

Tegyük világossá a gyermekeink előtt – és az államtól ebben várunk segítséget –, hogy az, aki a kábítószerhez nyúl, az ördöggel cimborál. Nem kell az életben minden rosszat kipróbálni ahhoz, hogy nemet tudjunk rá mondani. (Budapest, 2002. október 16.)

Nagy öröm, hogy a sorkatonaság általunk már 2000-ben kezdeményezett eltörlését sikerült alkotmányos módon rendezni. (Magyar Nemzet, 2004. november 20.)

„Szombaton és vasárnap a talpon maradt összes kerületben az én hangomon megy a szavazásra való felhívás, amiért majd engem elmarasztal az Országos Választási Bizottság, 

a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot. 

De az ellenfél is ezt csinálja, nem tudom mást tenni, ha az ellenfél is ezt csinálja, nekem is meg kell tenni. (Index, 2006. április 21.)

Vereséget szenvedtünk, de nem győztek le! Nem eszméik, hanem a pénzük vert meg minket. Bár a pénznek nincs szaga és színe, gazdájának azonban van. A sok pénz legyőzte az igazságot. (Magyar Nemzet, 2006. április 24.)

Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok. (WikiLeaks, 2006)

Különleges idők, napok, hetek egyetlen ponttá tudnak sűrűsödni életünkben, mintha egyetlen pillanatig tartottak volna. Csillaggá változnak és halhatatlanok. Október 23-án varázsütésre álltunk talpra. Néhány óra alatt megbukott a kommunizmus, megalakult a nemzetőrség, a munkástanácsok, újra éledtek a betiltott pártok, felállt az új kormány, kiléptünk a Varsói Szerződésből. Egyetlen hét alatt a Szovjetunió egyik tartományából újra nemzeti közösség, önálló állam lettünk. (Astoria, 2006. október 23.)

Azt gyűlölik és attól félnek, amit mi magyarnak és nemzetinek hiszünk. Függetlenül attól, hogy egyébként az, amit mi kereszténynek hiszünk és magyarnak gondolunk, semmilyen gyűlöletre nem ad okot. (Népszabadság, 2006. december 21.)

Lesz 2010-ben egyszeri, nagy arányú adócsökkentés, ha a Fidesz kerül kormányra. (ATV, 2009. november 10.)

Magyarország lassan világbajnok lesz a kiadások lefaragásának tekintetében. (Berlin, 2010. július 7.)

Azért választják meg a parlamenti képviselőket, hogy a mindenkire tartozó fontos kérdésekben döntsenek, ezért csak kivételes esetekben kell népszavazást tartani. (Budapest, 2010. július 23.)

Természetesen a kiadásokat csökkenteni kell. Bizonyos területeken a bevételeket növelni kell. De ez nem megszorítás. (Budapest, 2011. január 9.)

Európa lassan olyan lesz, mint az alkohol: nagy célokra inspirál és megakadályozza, hogy elérjük azokat. 

(Budapest, 2012. február 7.)

A szocialista kormányok eltüntettek mindent, ami sűrűbb volt a levegőnél, és amikor jött a pénzügyi válság első hulláma, nem volt mihez nyúlni. (Budapest, 2012. február 7.)

Ne az legyen a magyar társadalom szervezőelve, hogy mindent szabad, ami más szabadságát nem sérti, hanem legyen az, hogy amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, te se tedd azt másokkal. (Tusnádfürdő, 2014. július 26.)

Magyarország volt is, van is. A kérdés most az, hogy lesz-e. (Budapest, 2018. március 15.)

Tétként most a jövőnk van feltéve az asztalra. (Budapest, 2018. március 15.)

„Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan. Jó volt veletek harcolni.” 

(Budapest, 2022. április 3.)

„A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!” (Budapest, 2022. november 22.)

„Ideje lecsapolni a mocsarat itt, Brüsszelben.” (Brüsszel, 2022. december 16.)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés