Hirdetés

Óriási botrány: visszaélés miatt vettek őrizetbe több magyar orvost

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Több ortopéd szakorvost is őrizetbe vettek, mert a gyanú szerint csaknem háromezer ember személyes adatával visszaélve írtak fel gyógyászati segédeszközöket, amelyek után a gyártók törvénysértően hívták le a támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

A rendőrség több orvost, két asszisztenst, egy gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cég tulajdonosát, gazdasági vezetőjét és üzletkötőjét, valamint egy másik vállalkozás vezetőjét vette őrizetbe.

Az ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést, mert felmerült a gyanúja annak, hogy gyógyászati segédeszközt gyártó cégek törvénysértő módon hívják le az egészségbiztosítási alapból az ártámogatást. A rendőrök másfél hónap munka után 45 helyszínen tartottak kedden házkutatást, majd vettek őrizetbe nyolc embert - adták hírül a police.hu oldalon.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

A nyomozás során kiderült az is, hogy a felírt vényeken olyan személyek adatai szerepeltek, akiknek az egészségügyi állapota nem indokolta az ortopéd készítményeket. Fény derült arra is, hogy a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cégek képviselői ellenszolgáltatásért cserébe szerezték meg a személyes adatokat.

A házkutatások során informatikai eszközöket, iratokat, személyes adatokat tartalmazó listákat, gyógycipőket és több mint 350 millió forintnak megfelelő vagyont foglaltak le.

A négy férfit és négy nőt bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, különleges személyes adattal visszaéléssel és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsították meg. Hét embert a bíróság letartóztatott, egy ember bűnügyi őrizetbe került.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés