Hirdetés

Magyar orvosok ezrei helyezhetik letétbe a felmondásukat

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Rendkívüli országos küldöttgyűlést hív össze jövőre a Magyar Orvosi kamara, úgy tűnik, tiltakozó akciót is szervezhetnek az egészségügyi átalakítása miatt.

Mintegy 8 ezer orvos reagált 3 nap alatt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) felmérésére, ami alapján úgy döntött a szervezet, hogy jövő év elején összehívja a rendkívüli országos küldöttgyűlését. Itt születhet arról döntés, hogy milyen tiltakozó akciót támogat az orvostársadalom válaszul arra, hogy az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomag elfogadása előtt a kormányzat nem vette figyelembe észrevételeiket - írja a Népszava.

A felmérésből kiderül, hogy 4500 orvos lenne hajlandó letétbe helyezni a felmondását, és 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt. A válaszolók mintegy harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik. A cél a szándék felmérése volt, így a felmondásokat egyelőre nem gyűjtik. 

A MOK arra fogja kérni Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy a szerdán elfogadott törvénycsomagot küldje vissza a jogalkotóknak annak érdekében, hogy szakmai konszenzussal együtt születhessen meg az új törvény.

A most elfogadott törvénycsomag alaposan átalakítja az alapellátást és a járóbetegellátást is, illetve megvalósul a szakrendelők és a városi kórházak szakmai integrációja is, ami azt jelenti, hogy ezek a megyei kórházak irányítása alá kerülnek. 

Az új törvény szerint amennyiben egy praxisba hat hónapon át nem találnak orvost, akkor az Országos Kórházfőigazgatóság alá tartozó praxiskezelő háziorvost jelölhet ki, hogy lássa el az adott körzet lakosait. Az új praxiskörzetek megrajzolása a jövőben nem önkormányzat, hanem a praxiskezelő feladata lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés