Hirdetés

Gusztustalan, amit ez a magyar orvos művelt a betegével

Nap Híre portré Nap Híre

Egyetlen tégely, patikában kevert kencéért egy kisebb vagyont kellett fizetnie.

Az esetről Dobson Szabolcs gyógyszerész mondta el a véleményét a Dívány kérdésére. A szakember „Fogalmam sincs, mi a beteg baja” névvel illette azt az úgynevezett magisztrális kencét, amelyet ötféle gyári kenőcsből állíttatott össze a receptet felíró orvos, és amiért 18 ezer forintot kellett kifizetnie a páciensnek.

Minden gyógyszertárban előállított – szaknyelven magisztrális – gyógyszer annyiba kerül, amennyi a felhasznált anyagok ára és a munkadíj összege. 

"Ez a munkadíj rendkívül alacsony. A gyógyszertáraknak nincs lehetőségük önkényes árképzésre. Nagyon elterjedt szokássá vált, hogy az orvosok gyári késztermékeket tesznek összetevőként ezekbe a gyógyszertári előállítású termékekbe, amely rendkívül megnövelheti az árat"

– mondja a szakértő.

Pedig hatósági irányelv létezik arra, hogy csak nagyon indokolt esetben lehetne gyári készítményt felhasználni, mert így nem ismeretes, miként változik a medicina hatása.

Óriási pazarlások zajlanak ezen a téren, amit a hatóságok nem ellenőriznek. Az orvosokat pedig senki sem kéri számon, hogy megfelel-e az általuk rendelt gyógyszertári készítésű gyógyszer a tudomány jelenlegi állásának. Nagyon jó lenne ezen változtatni  – mondja Dobson Szabolcs.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés