Hirdetés

"Csináld magad" – egyre több ember "gyógyul" az orvosok helyett a Reddit-felhasználók "szakértelmét" használva

Virág Sára portré Virág Sára

Egyre több és több beteg csatlakozik online fórumokhoz annak érdekében, hogy megtanulják, hogyan tudnak házilag vényköteles gyógyszereket előállítani, esetleg néhány orvosi beavatkozást otthon saját magukon elvégezni. 

A jelenségre a megállás nélkül növekvő árak és az egészségügyi ellátórendszer szűk határai adhatnak magyarázatot, miközben a közösségi médiában egyre jobban terjed a "nagyobb orvosi szabadság" is. Emiatt a betegek már egyre több esetben próbálkoznak az otthoni gyógyítással, amihez különböző interneten vásárolható eszközök és a világháló van a segítségükre. 

Az Axios cikke szerint a hosszú várakozási idő és a nem kielégítő orvosi diagnózisok miatt egyre több ember kezd saját kutatásba, belevetik magukat az orvosi szaklapokba vagy követni kezdik a legújabb kísérleti eredményeket, gyakran pedig online csoportokat is alakítanak, ahol megosztják egymással a tapasztalataikat. Ezekben a csoportokban olyan kísérletezéseikről is beszámolnak, mint az abortusztabletta vagy a hepatitis C gyógyszer előállítása. 

A Reddit felületén olyan bejegyzésekkel is lehet találkozni, amelykben az emberek azt kérdezgetik egymástól, hogy hogyan hosszabbíthatnák meg a gyógyszerek adagjait. Többen az úgynevezett GLP-1 súlycsökkentő injekciókat szeretnék tovább használni, mint az eredeti adag azt engedné. "Kedves emberek, kíváncsi vagyok, valaki tud abban segíteni, hogy hogyan tudnám a 7,5 mg-os adagomat felosztani két hónapra" – írta Redditen az egyik felhasználó. 

Michael Snyder, a denveri Rose Medical Center sebészeti központjának igazgatója úgy fogalmazott, az olyan helyeken mint a Reddit, az emberek támogató közegre lelnek, ahol sokan járnak hasonló cipőben. A hivatásos orvosok általában nagyon rossz véleménnyel vannak az otthoni "csináld magad" kezelésekről, de azt fontos hozzátenni, hogy ezek általában ott vannak jelen, ahol az emberek sokkal nehezebben férnek hozzá a kezelésekhez. "Ezek az emberek bármit megtennének a maguk vagy szerettük kínjainak enyhítése érdekében" – Anna Wexler, a Pennsylvaniai Egyetem szakértője. 

Nagyjából tíz évvel ezelőtt az EpiPen rendkívül maga ára miatt azzal kapcsolatban is kísérletezésbe kezdtek a betegek. "Nehéz megmondani a pontos számokat, de úgy tűnik, egyre nagyobb az érdeklődés a "csináld magad orvoslás" és a "csináld magad biológia" iránt, tekintve a szakmai szervezetek, folyóiratok, konferenciák és bizonyos jelentősen megnövekedett forgalmát - fogalmazott Lisa Rasmussen, a charlotte-i Észak-Karolinai Egyetem professzora. A kockázat azonban jelentős, hiszen ezek az emberek átalakítják vagy összekevrik a saját meglévő gyógyszereiket, ami komoly károsodással vagy akár halállal is járhat. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés