Hirdetés

Ez lesz Oroszország végzete? Korlátlan energiaforrást fedeztek fel

Morvay Péter portré Morvay Péter

Amerikai tudósok a világ legnagyobb lézerével megismételték a Nap energiáját adó reakciót, ami elhozhatja a korlátlan tiszta energia világát.

A fúziós technológia szakértők szerint a fosszilis tüzelőanyagok végét jelentheti. Bőséges energiát ígér környezetszennyezés és üvegházhatású gázok nélkül - írja a Daily Mail.

192 szuperlézer erejével modellezték a Nap belsejeében lezajló reakciót
192 szuperlézer erejével modellezték a Nap belsejeében lezajló reakciót

A kutatóknak sikerült olyan fúziós reakciót beindítani, amely rövid ideig fenntartotta önmagát - ez azért is jelentős teljesítmény, mert a fúzióhoz rendkívül magas hőmérsékletre és nyomásra van szükség.

A kísérletet augusztusban végezték el, de csak most számoltak be róla. Hasonlóval korábban is próbálkoztak, de ez volt az első kísérlet, amely több energiát termelt, mint amennyit a létrehozásához felhasználtak.

Ez azt jelenti, hogy a tudósok mostantól a magfúziót energiaforrásként hasznosíthatják.

A végső cél, amelytől azért még évekre vagyunk, hogy a tudósok úgy termeljenek energiát, ahogyan a Nap termel hőt. Ha a hidrogénatomokat olyan közel sikerül terelni egymáshoz, hogy azok héliummá egyesüljenek, akkor a folyamat hatalmas energiát szabadít fel.

Alapvetően korlátlan, tiszta energiáról van szó, amelyet bárhol be lehet vetni 

– mondta Carolyn Kuranz kísérleti plazmafizikus.

Ha a technológia ipari méretekben is felhasználhatóvá válik, akkor annak beláthatatlan geopolitikai hatásai is lehetnek, hiszen függetlenítheti a világot bármely fosszilis energiatermelőtől.

Nem véletlen, hogy a Biden-kormányzat az új inflációcsökkentési törvényen keresztül közel 370 milliárd dollárt fektet be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia új támogatásaiba, a terv szerint csökkentve a kibocsátást és a következő generáció tiszta technológiáira összpontosítva.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés