Hirdetés

Most van hatalmas bajban Putyin: soha ilyen közel nem volt a letartóztatása?

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán főügyész felszólította Brazíliát, hogy tartóztassa le Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amennyiben az részt vesz a jövő hónapban esedékes G20-csúcstalálkozón.

Andrij Kosztyin ukrán legfőbb ügyész emlékeztette Brazíliát nemzetközi jogi kötelezettségeire. "Azon információk miatt, amelyek szerint Putyin részt vehet a G20-ak brazíliai csúcstalálkozóján, szeretném megismételni, hogy a brazil hatóságoknak az ICC részes államaként kötelességük letartóztatni őt, ha oda merészel látogatni". 

A Nemzetközi Büntetőbíróság 2023 márciusában bocsátott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin ellen. Az orosz elnököt azzal a háborús bűncselekménnyel vádolják, hogy ukrán gyermekeket kényszerítettek Oroszországba – írja a Portfolio. Brazília, mint a Római Statútum aláírója, elvileg köteles lenne végrehajtani az ICC elfogatóparancsát. A G20-csúcstalálkozó várhatóan komoly diplomáciai feszültségeket okozhat, ha Putyin valóban úgy dönt, hogy részt vesz az eseményen.

A helyzetet ugyanakkor bonyolítja, hogy Brazília a BRICS egyik alapító állama is, és mint ilyen, meglehetősen jó kapcsolatot ápol Moszkvával – írja a lap. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés