Hirdetés

Putyin most Lengyelországot pécézte ki magának?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Súlyos fenyegetést küldött Moszkva Lengyelországnak, miután Varsóban lefoglalták az orosz gimnázium épületét. 

Oroszország komoly pénzügyi kárpótlást vár a "a kelet-európai ország második világháború utáni szovjet újjáépítésért" - írja az Infostart.

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóházának elnöke vasárnap súlyos kijelentéseket tett. Úgy fogalmazott: "Lengyelország csak a mi országunknak köszönhetően létezik államként." Szerinte Lengyelországnak több mint 750 milliárd dollárt kell fizetnie Oroszországnak, hogy kárpótolja azt a második világháború utáni szovjet beruházásokért. Vjacseszlav Volodin vasárnap felszólított arra, hogy tiltsák meg a lengyel teherautók áthaladását orosz területen.

Az Állami Duma, a parlament alsóházának elnöke nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Lengyelországot meg kell büntetni azért, mert Moszkvával szembeni, ellenséges cselekedeteinek sorozatával „elárulta a történelmi emlékezetet”, hogy a Szovjetunió felszabadította az országot a náci Németország alól.

Mint ismert, Lengyelország április végén ugyanis lefoglalta a varsói orosz gimnázium épületét, s bejelentették, hogy az a varsói városvezetés tulajdona lesz. Oroszország már akkor megígérte, hogy keményen fognak reagálni a szerintük "törvénytelen elfoglalás" miatt, amit Moszkva a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény durva megsértésének nevezett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés