Hirdetés

(18+) Moszkvai merénylet: Putyin és az emberei Nyugatot és Kijevet okolják a dzsihadista mészárlásért

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Magas rangú orosz tisztviselők közvetlenül Ukrajnát és a Nyugatot vádolják azzal, hogy közük van a halálos moszkvai koncertterem elleni támadáshoz, miután azt az Iszlám Állam (IS) terrorcsoport vállalta magára.

Az IS videót tett közzé az atrocitásról, de Vlagyimir Putyin és két közeli szövetségese azt állította, hogy a dzsihadistákat a nyugati és az ukrán hírszerzés segítette.

Ukrajna visszautasította Oroszország "hazugságait".

A forgatókönyv annál is inkább valószínűtlenebb, mert az Egyesült Államok 15 nappal korábban figyelmeztette Oroszországot a közelgő támadásra.

Oroszország szerint 139 ember halt meg, amikor péntek este négy fegyveres berontott a Crocus City Hall koncertkomplexumba. További 22-en súlyos állapotban vannak, köztük két gyermek - írja a BBC.

Négy tádzsikisztáni állampolgár jelent meg a bíróság előtt, akiket a mészárlás elkövetésével vádolnak. Négy másik gyanúsítottat terrorizmus segítésével vádolnak.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint az elkövetőkkel kapcsolatos tények és "az orosz biztonsági szolgálatok kudarcos hozzá nem értése vitathatatlan". A nyugati országok is nevetségessé tették a Kreml narratíváját.

Az orosz elnök hétfőn egy televíziós találkozó során elismerte: "Tudjuk, hogy a bűncselekményt radikális iszlamisták keze által követték el... Tudni akarjuk, ki adta rá a parancsot".

Úgy érvelt, hogy sok kérdés megválaszolatlan maradt, és megismételte azt az alaptalan állítást, hogy a támadók délre, Ukrajnába próbáltak menekülni.

"Ki várta őket ott?" - kérdezte. "Ez az atrocitás talán csak egy láncszem lehet egy egész sor kísérletben azok részéről, akik 2014 óta háborúban állnak hazánkkal".

"Az Egyesült Államok megpróbálja meggyőzni a világot arról, hogy Kijevnek nincs köze a támadáshoz" - mondta, de továbbra is a Nyugatra mutogatott, amely szerinte arra használja Ukrajnát, hogy Oroszország ellen harcoljon.

Putyin egyik leghosszabb ideje szolgáló szövetségese, a Biztonsági Tanács titkára, Nyikolaj Patrusev kedden megismételte Putyin állítását, amikor megkérdezték tőle, hogy az IS vagy Ukrajna áll-e a támadás mögött: "Természetesen Ukrajna".

Majd az orosz FSZB biztonsági szolgálat vezetője, Alekszandr Bortnyikov tovább ment. "Úgy véljük, hogy az akciót mind maguk a radikális iszlamisták készítették elő, mind pedig nyilvánvalóan a nyugati különleges szolgálatok segítették elő. Maguknak az ukrán különleges szolgálatoknak közvetlen kapcsolatuk van ezzel".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte az orosz vádakat: "Putyin megint Ukrajnát hibáztatja. Egy beteg és cinikus teremtmény".

A Putyin közeli szövetségese, Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető is kétségbe vonta az orosz narratívát, azt sugallva, hogy a támadók először megpróbáltak átjutni az országába, mielőtt rájöttek volna, hogy "nincs mód arra, hogy belépjenek Fehéroroszországba".

Az Egyesült Államok szerint a moszkvai támadásért "kizárólag" az IS a felelős, a francia Emmanuel Macron pedig azt mondta, hogy "cinikus és kontraproduktív" lenne, ha Oroszország megpróbálná kihasználni a helyzetet, hogy Ukrajna ellen fordítsa.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter szerint nyilvánvaló, hogy Putyin ürügyet keresett Kijev megtámadására, de azt mondta, hogy a támadásról készült videók egyértelműek, és több IS állítás is megerősíti azt az elméletet, hogy az IS-nek köze van hozzá.

A támadásra alig több mint két héttel azután került sor, hogy az amerikai nagykövetség arra figyelmeztetett, hogy "a szélsőségesek tervezik, hogy nagy moszkvai gyűléseket, köztük koncerteket vesznek célba".

Három nappal azelőtt, hogy a fegyveresek célba vették a Moszkva északnyugati peremén található Crocus City Hallt, Putyin azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a közelgő támadásra vonatkozó figyelmeztetését arra használja fel, hogy "megfélemlítse és destabilizálja társadalmunkat".

Közben az orosz FSZB kedden bejelentette, hogy meghiúsított egy ukránbarát orosz harcosok által elkövetett támadást a déli Szamara városában. Azt közölte, hogy az Orosz Önkéntes Testület félkatonai csoport egyik tagja felrobbantotta magát, miután elfogták.

A moszkvai támadás, amelyet az amerikai hírszerzés az IS Iszlám Állam-Khoraszan nevű regionális ágának tulajdonít, felerősítette a nyugat-európai dzsihadista támadásoktól való félelmet a nagy nemzetközi sporteseményekkel teli nyár előtt.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter hétfő este azt mondta, hogy Franciaországban vasárnap este óta a legmagasabb fokú készültség van érvényben, Gabriel Attal miniszterelnök pedig azt mondta, hogy az év eleje óta két támadást sikerült meghiúsítani.

"Franciaországban sok támadást hiúsítunk meg, kéthavonta egyet" - mondta Darmanin a France 2 televízióban. Párizs négy hónap múlva ad otthont az olimpiai játékoknak, és a belügyminiszter szerint a legfőbb veszélyt a hazai fenyegetések jelentik, de a külső IS-fenyegetés újraéledőben van.

Attal elmondta, hogy az elkövetkező napokban 4000 extra katonát fognak Franciaország-szerte bevetni.

Németország közölte, hogy a júniusban kezdődő Európa-bajnokság idejére ideiglenes határellenőrzést vezet be. A berlini kormány már korábban is ellenőrzéseket vezetett be egyes határain, hogy fellépjen a migránsokat Európába bandák ellen.

Nancy Faeser belügyminiszter elmondta, hogy a torna idejére valamennyi német határon ellenőrzéseket vezetnek be, "hogy megakadályozzák a potenciális erőszakos bűncselekmények elkövetőinek bejutását az országba".

Közben Törökország közölte, hogy 30 városban egyidejűleg végrehajtott razziák során 147 embert tartóztatott le, akiket az IS-hez való kapcsolattal gyanúsítottak. Ankara megerősítette, hogy a négy feltételezett támadó közül kettő hetekkel a moszkvai támadás előtt Törökországban járt, és közölték, hogy szabadon utazhattak oda, mivel nem volt elfogatóparancs ellenük.

Olaszország közölte, hogy a húsvéti ünnepek előtt fokozta a biztonsági intézkedéseket, és éberségre szólította fel az embereket, bár "nincsenek konkrét kockázatok".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés