Hirdetés

Tényleg az oroszok miatt törölték egy darabot a Madách színházban?

Nap Híre portré Nap Híre

Csehov darabját évekig nem lehetett játszani a magyar színházakban.

1979-ben valami rendkívüli dolog történt a Magyar Televízió szilveszteri műsorában: ekkor sugározták azt a fergeteges Csehov-paródiát, amiben Márkus Lászlót, Körmendi Jánost, és Haumann Pétert látható a három nővér szerepében. Az előadás még ma is nagyon népszerű, ám akkoriban súlyos következménye lett a szilveszteri kabarénak: évekig nem lehetett játszani Csehov darabját a magyar színházakban - írja a Promotions.

Márkus László (aki a jelenetben Mását alakította), ezzel párhuzamosan játszott a színházi darabban is. Mint mondta, lényegében ő buktatta meg a darabot, ami akkoriban a Madách Színházban volt műsoron.

„Az egészet nagyon szerettem. Az egész előadás nagyon szép volt. Mégis megbuktattuk, és ebben én voltam a főludas. Kitaláltam, hogy mi volna, ha megcsinálnánk a Három nővér paródiáját a tévé szilveszteri műsorában” – mondta el a színész az ötlet eredetét korábban. A színész a következményekről is beszámolt később:

„Január 15-én megismételték a szilveszteri programot, amit természetesen az egész ország megnézett. 17-én műsoron volt a Madáchban a Három nővér, Almási Éva felment a színpadra és azt mondta: ‘Tengerparton áll egy szikla…’ A közönség fuldokolt!  Persze, mindenki a paródiára gondolt. Aztán amikor behozták a szamovárt, szétesett a színház! majd megjelentem én, mint Kuligin… egy szót sem tudtam mondani, a közönség egyszerűen meg volt veszve. Esküszöm, nem számítottunk rá, hogy a darab láttán a paródiára asszociálnak a nézők.”

Ezt követően le kellett volna venni a műsorról, hiszen ilyen nevetőgörcsök közepette lehetetlen volt játszani. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés