Hirdetés

Zelenszkij nem kér Putyin tűzszünetéből: „Majd, ha kidobtuk őket Ukrajnából”

Morvay Péter portré Morvay Péter

Ezt figyeli most az egész világ

Hivatkozás másolása

Életbe lépett a Putyin elnök által elrendelt egyoldalú, 36 órás tűzszünet. Az ukrán államfő „trükknek” nevezte a fegyvernyugvást.

A tűzszünetre Kirill moszkvai pátriárka szólított fel ortodox karácsony alkalmából, és nem sokkal később az orosz elnök bejelentette, hogy eleget tesz a kérésnek.

Az orosz ortodox egyház, amely az ősi Julianus-naptárt használja, január 7-én ünnepli a karácsonyt, és sok ukrajnai keresztény is ezen a napon tartja az ünnepet.

Putyin az orosz katonák számára egyoldalú, 36 órás tűzszünetet rendel el Ukrajnában.
Putyin az orosz katonák számára egyoldalú, 36 órás tűzszünetet rendel el Ukrajnában.

Putyin közölte, hogy az 

orosz katonák számára egyoldalú, 36 órás tűzszünetet rendel el Ukrajnában. 

Amint arról beszámoltunk, az orosz elnök utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy 36 órán át, január 6-án 12 órától január 8-án éjfélig érvényesítse a tűzszünetet a teljes frontvonalon.

A célja ezzel, mint mondta, az, hogy így a katonák nyugodtan tudnak ünnepelni.

Putyin a napokban Ferenc pápának is üzenetet küldött, amelyben kifejezte szándékát, hogy erősödjenek Oroszország és a Vatikán kapcsolatai. 

Ukrajna szerint azonban a Putyin által elrendelt egyoldalú fegyvernyugvás valójában egy trükk.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök orosz nyevű televíziós beszédében hatrozottan visszautasította az orosz kezdeményezést és elmondta, hogy nem kér Putyin tűzszünetéből.

Szerinte ez egy cinikus trükk, egy csapda, hogy megállítsák az ukrán erők előrehaladását a keleti donbászi régióban, és további erősítéseket vessenek be.

„A háború vagy akkor ér véget, amikor a katonáik távoznak, vagy amikor mi kidobjuk őket” – közölte az ukrán elnök. 

„Most a karácsonyt akarják – ha rövid időre is – fedezékként használni arra, hogy megállítsák fiaink előrenyomulását Donbászban, és felszerelést, lőszert és mozgósított csapatokat hozzanak közelebb az állásainkhoz” – mondta Zelenszkij.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetője szerint a tűzszünet „cinikus csapda”. 

Mint írta: „Ukrajna nem támad idegen területet és nem öl civileket, ahogyan azt az Orosz Föderáció teszi, és csak a megszálló hadsereg tagjait pusztítja el saját területén.„

A nyugati vezetők is visszautasították az átmeneti tűzszünetet.

Joe Biden szerint Putyin „úgynevezett” ukrajnai tűzszünete „sem szabadságot, sem biztonságot” nem hoz.

Az amerikai elnök azzal vádolta Putyint, hogy valójában csak „levegőt akar nyerni” és emlékeztetett arra, hogy Putyin kész volt kórházakat, óvodákat és templomokat bombázni karácsonykor és újévkor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés