Hirdetés

Valami nagyon rossz dolog történik a határon - itt a rendőrség bejelentése

Nap Híre portré Nap Híre

Nem csillapodik az ukrajnai háború, az emberek kénytelen elmenekülni hazájukból. Mintegy 9500-an érkeztek Ukrajnából kedden.

Az ukrán-magyar határszakaszon 4927-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4517-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán.

  

A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

  

Vonattal 53 ember - köztük 16 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - adta hírül az MTI.

Josep Borell kül -és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő közölte kedden, hogy megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászgépek vezetésére. "Minél hamarabb kezdődik, annál jobb, mert ez megnyitja majd az utat ahhoz, hogy az ukrán erők megkapják a védelmükhöz szükséges vadászgépeket" - mondta Borell az EU-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter a találkozóra érkezve elmondta, hogy Kijev nyugat-európai támogatói szeretnék minél hamarább elkezdeni a kiképzést, és felgyorsítani a folyamatot miután erre az Egyesült Államok is jóváhagyását adta. Mint mondta, a kiképzés, ami segít fokozni a harckészültséget, az első lépés a fejlett nyugati vadászgépek Ukrajnába szállítása felé, de ez a téma egyelőre még nem szerepel a napirenden.

Az uniós tagállamok védelmi minisztereinek találkozóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vett, aki sajtótájékoztatóján szintén üdvözölte, hogy Washington szabad utat adott a pilóták kiképzésének.

Közben a Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő arról beszélt, hogy aggodalomra ad okot a belgorodi diverzáns akció. "Kétségtelen, hogy ami tegnap történt, mély aggodalomra ad okot. Ismét megerősíti, hogy az ukrán fegyveresek folytatják tevékenységüket hazánk ellen, ami nagy erőfeszítéseket követel tőlünk" - mondta Peszkov.

Álláspontja szerint a "különleges hadműveletet" folytatni kell annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne ismétlődhessen meg. Kijelentette, hogy az orosz biztonsági tanácsot nem fogják rendkívüli ülésre összehívni az incidens miatt, a testület valószínűleg a hét vége felé tartja meg a rendes ülését.

Peszkov szerint az orosz biztonsági szolgálatok dolgoznak annak megállapításán, hogy kik és hányan vettek rész a belgorodi támadásban. Arra a kérdésre, hogy a csoportban orosz nemzetiségűek vettek részt, a szóvivő kijelentette: "ők ukrajnai ukrán fegyveresek. Ukrajnában sok orosz nemzetiségű ember él. De ők mégis ukrán harcosok. Ebből kell kiindulnunk, és a különleges ügynökségeink most természetesen kiderítik majd az érintettek személyazonosságát".

A moszkvai katonai tárca keddi közleménye szerint az orosz hadsereg likvidálta a belgorodi régióba betört "ukrán nacionalistákat", akiknek egy egysége hétfőn, előzetesen intenzív tűz alá vette Kozinka nemzetközi határátkelőt, valamint számos más polgári létesítményt Grajvoron körzetében. A terrorellenes művelet során, amelyben az orosz nyugati katonai körzet légiereje, tüzérsége és az államhatárt biztosító egységei vettek részt, a tájékoztatás értelmében "feltartóztatták és legyőzték a nacionalistákat", s a maradványaikat visszaszorították ukrán területre, ahol tűz alatt tartották őket a teljes megsemmisítésükig.

A védelmi minisztérium több mint 70 "terrorista", négy páncélozott harcjármű és öt kisteherautó megsemmisítéséről számolt be, és rámutatott, hogy Bahmut elvesztése után "a kijevi rezsim áttért a civilek elleni terrorakciók végrehajtására". Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója kedden közölte, hogy a támadásban 12 civil sebesült meg, de nincs információja polgári áldozatokról. Tájékoztatása szerint ugyanakkor egy 82 éves nő evakuálás közben meghalt.

A kormányzó szerint 29 lakóház és három gépjármű sérült meg a Grajvoron várost és a környező Golovcsino, Antonovka, Kozinka, Spodarjuseno, Gora Podol, Glotovo, Zamosztovo, Bezimeno, Zarecsje, Mokraja Orlovka és Novosztrojevka településeket ért belövésekben. Ezekből a lakosságot evakuálták.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés