Hirdetés

Megjött a szörnyű hír, menekülnek a nők a gyerekek a magyar határnál

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán-magyar határszakaszon 4041-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3357-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatott a rendőrség.

A beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Vonattal 44 ember - köztük 6 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

Friss hír az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy megszólalt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Szerinte Artemivszk (Bahmut) város elfoglalása megnyitja az utat a támadás előtt az ukrán védelem belseje felé. "Artemivszk felszabadítása folytatódik. Ez a város az ukrán erők fontos védelmi csomópontja a Donyec-medencében. Ellenőrzésünk alá vonása lehetővé teszi a további offenzívákat az ukrán fegyveres erők védelmének mélyébe" - mondta Sojgu.

Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója kedden, a Rosszija 24 hírcsatornán azt mondta, hogy az orosz erők Artemivszknek már csaknem felét ellenőrzésük alá vonták, és hogy már a tüzérség is benyomult a városba. Gagin szerint az ukrán erők kisebb csoportjai kaotikusan vonulnak vissza az országutakon, miközben a városba vezető aszfaltozott utakat az orosz tüzérség tűz alatt tartja. A tisztségviselő szerint a súlyos veszteségek és a felázott talaj okozta nehézségek ellenére az ukrán fél megpróbál erősítést eljuttatni a városba. A helyőrség létszámát tízezer körülire becsülte.

Jevgenyij Prigozsin, az Artemviszk ostromában kulcsszerepet jásztó Wagner katonai magánvállalat alapítója hétfőn éjjel közölte, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a város térségében, amihez csapatokat vont össze Szlovjanszkban, Sziverszkben, valamint Csasziv Jar és Kosztyantyinivka környékén. Sojgu a moszkvai katonai tárca keddi tanácskozásán azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei februárban meghaladták a 11 ezer főt, ami 40 százalékkal több a januári adatnál. Rámutatott, hogy a nyugati országok az amerikai stratégia jegyében, amely Oroszország fegyveres erővel való megtörését célozza, fokozták az Ukrajnába irányuló fegyver- és haditechnika-i eszközök szállítását, valamint az ukrán hadseregnek szánt képzési programokat.

"Mindemellett a NATO-nak a kijevi rezsim számára nyújtott támogatása nem vezet az ukrán csapatok harctéri sikereihez. Éppen ellenkezőleg, az ukrán fegyveres erők veszteségei jelentősen megnőttek" - mondta a védelmi miniszter.

"Megdöbbentő a kijevi rezsimnek a saját népe iránt közömbössége, amely - hogy a nyugati megbízói kedvében járjon -, nem törődik a hatalmas emberveszteséggel. A magunk részéről továbbra is a személyi állományunk és a civilek életének és épségének megőrzését tekintjük prioritásnak" - tette hozzá.

Elmondta, hogy az orosz fegyveres erők az elmúlt hónap során elsősorban Donyeck és Kupjanszk irányában értek el haladást, és öt települést foglaltak el.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi támadást.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) bejelentette, hogy a háborúban ukrán oldalon harcoló öt georgiai "zsoldos" ellen adott ki nemzetközi körözést, további három ellen pedig bűnvádi eljárást indított.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés