Hirdetés

Orbánt ki akarják zárni a jövő heti EU-csúcsról

 portré

Charles Michel, az Európai Tanács elnökének írt levelében Orbán Viktor magyar miniszterelnök eltiltását kérte a jövő heti EU-csúcson való részvételtől egy zöld és német európai parlamenti képviselő, nevezett Daniel Freund.

Az uniós politikus azzal indokolja követelését, hogy először a demokráciát kell helyreállítani Magyarországon. „Csak demokraták vehetnek részt az Európai Tanácsban” – mondta Freund, aki az EU működéséről szóló szerződés egy rendelkezésére támaszkodik. Ennek megfelelően az Európai Tanács állam- és kormányfőinek „demokratikusan elszámoltathatónak kell lenniük nemzeti parlamentjük vagy polgáraik felé” - ismerteti a konfliktust összefoglalóan a krone.at.

A legközelebbi csúcs az olajembargóról lesz hivatott dönteni. 

A zöld-német azt állítja, Orbán a most kihirdetett szükségállapottal megkerüli a parlamenti ellenőrzés utolsó maradványait is. Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy a szomszédos ukrajnai háború miatt, hogy szerdától rendkívüli állapotot hirdet országában. 

Michel, a Tanács elnöke optimista az olajembargóról szóló megállapodással kapcsolatban. Michel a svéd fővárosban, Stockholmban tett szerdán tett látogatásán "bízott" abban, hogy az EU-csúcsig megállapodás születik az Oroszország elleni szankciók kérdésében.

(Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés