Hirdetés

Orbán Viktort meghívták a háborús frontra

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az ukrán elnök meghívta Orbán Viktort Kijevbe.

A magyar kormányfő Kiriákosz Micotákisz görög, Andrej Plenkovic horvát, Robert Golob szlovén miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár, valamint Rumen Radev bolgár és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő társaságában külön találkozón tárgyalt az ukrán elnökkel a kétnapos EU-csúcs helyszínén csütörtökön. 

A vezetők csoportokban tárgyaltak Zelenszkij ukrán elnökkel, a központi téma pedig a fegyverszállítás volt. Zelenszkij felsorolta, hogy Ukrajnának milyen fegyverekre van szüksége: tüzérségi fegyvereket, lőszereket, modern tankokat, nagy hatótávolságú rakétákat és modern vadászgépeket kért. A Népszava szerint azonban az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök azonnal közölték, hogy a kérést lehetetlen teljesíteniük.

Ausztria semleges ország, Magyarország pedig kezdettől fogva ahhoz tartja magát, hogy nem küld fegyvereket a háború sújtotta országba. 

A találkozón az ukrán elnök meghívta Orbán Viktort, hogy látogasson el Kijevbe - írja a lap.

Zelenszkij egyébként a vezetőknek úgy fogalmazott: "Csak akkor lesz hosszú távú stabil béke Európában, ha Ukrajna megnyeri a háborút és az EU tagjává válik."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés