Hirdetés

Küszöbön az Orbán-Zelenszkij kibékülés?

Nap Híre portré Nap Híre

Magyarország oldalán pattog a labda, ugyanis Ukrajna kész megállapodni hazánkkal a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó uniós követelmények teljesítéséről.

Olha Sztefanyisina európai és auroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes egy csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 

Ukrajna kész megállapodni Magyarországgal a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó uniós követelmények teljesítéséről.

A politikus a brüsszeli sajtótájékoztatón kiemelte azt is, hogy az ukrajnai magyar kisebbség jogai biztosítottak. Ezzel egy időben Sztefanyisina visszautasította azokat az állításokat is, amelyek szerint a magyarokat különösen érintette volna az Ukrajna elleni orosz agresszió.

A magyar kisebbség sokkal kisebb mértékben szenvedett, mint mondjuk az azovi régió görög kisebbsége

- hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, akinek a szavai szerint Magyarország fenntartja magának a jogot arra, hogy Ukrajna EU-csatlakozásának folyamatát önkényesen blokkolja, de nem hiszi, hogy az EU-bővítés folyamatában a magyar problémát kellene a fő akadályként kezelni - írja a Blikk.

"Biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk leküzdeni ezt a kihívást is. Bízom benne, hogy megtaláljuk a politikai megértést" - tette hozzá és rámutatott arra is, hogy jelenleg is folyik a párbeszéd az EU-val arról, Ukrajna miként készül javítani az ukrajnai magyar közösség védelmén. Az ukrán delegáció szeptemberben adott át Magyarországnak egy részletes útitervet, amely gyakorlati lépéseket, például a magyar anyanyelvű gyerekek tankönyvekkel való ellátását, valamint a jogszabály-módosítási terveket egyaránt tartalmazta-

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés