Hirdetés

Eltüntettek több mondatot Orbán Viktor ünnepi beszédéből

Nap Híre portré Nap Híre

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, Orbán Viktor idén sem Budapesten mondta el az október 23-i beszédét. Tavaly Zalaegerszeget, idén pedig Veszprémet választotta inkább a főváros helyett. A beszédében kiemelte az '56-os hősöket, emellett beszélt a Szovjetunió bűneiről, sőt vele párhuzamban Brüsszelről is. Sőt kijelentette, az EU nem menthetetlen, ugyanis hamarosan EP-választások lesznek.

A miniszterelnök előtt Porga Gyula, veszprémi polgármester, majd Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter tartott beszédet. Őket követte Orbán Viktor a színpadon, csakhogy a Blikk kiszúrta, hogy az M1 csatornája késve kapcsolt vissza a színpadra, így a nézők lemaradtak a miniszterelnök felvezető gondolatairól.

A miniszterelnök beszédében először Veszprém szerepéről beszélt az '56-os forradalomban. Elmondása szerint „Veszprém szeret a dolgok elébe menni”. Majd hozzátette, a forradalom kapcsán szerinte hiba csak Budapestről beszélni, mivel hazánk minden település kivette a részét a hősi cselekedetben, így szerinte jogos, hogy ma Veszprémben mondta el az ünnepi beszédét.

Majd az aktualitásokról is beszélt:

Elsők és egyetlenek vagyunk, akik vissza akarják tartani az európai népeket, hogy önként, dalolva meneteljenek bele egy újabb még nagyobb háborúba.

"1956 végül 1990-ben győzött. Nekünk 1989-ben csak az volt a dolgunk, hogy befejezzük, amit az 56-osok elkezdtek. Nekünk csak annyi bátorságot kellett összegyűjtenünk, hogy elkiáltsuk magunkat, a király meztelen. Az ítéletet szabad, demokratikus választásokon mondták ki" - hangsúlyozta Orbán Viktor, majd kiemelte, hogy 

Máig mi vagyunk a legbiztonságosabb és legstabilabb ország egész Európában.

Orbán úgy fogalmazott, hogy 1956 győzitt és "mi visszacsatlakoztunk az európai népek közé. A hely, Európa, ahová visszaérkeztünk már nem az a hely, ahonnan kiszakítottak minket, és egyre kevésbé az. Most szembe kell néznünk azzal, hogy mást értünk szabadság alatt és másképpen képzeljük el a szabad világot is".

"Innen nézve úgy fest, mintha a nyugatiak számára a szabadság valamiféle menekülést jelentene. Szabadulj meg önmagadtól, szabadulj meg attól, aminek születtél, de legalábbis változtasd meg azt, aminek születtél, nődd ki a múltadat, mint egy gyermekbetegséget, válts nemet, nemzetet, identitást" - mondta Orbán, majd áttért Brüsszelre:

Mai életünkben is felbukkannak olyan dolgok, amik a szovjet időkre emlékeztetnek. Szerencsére, ami először tragédia volt, másodszorra legfeljebb komédia. Brüsszel nem Moszkva. Moszkva tragédia volt Brüsszel csak egy paródia. Ha Brüsszel fütyül, mi úgy táncolunk, ahogy akarunk és ha nem akarunk, nem táncolunk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés