Hirdetés

Orbán Viktor olyat lépett Ukrajna ügyében, ami mindent megváltoztat

Nap Híre portré Nap Híre

A miniszterelnök az Ukrajnáról szóló határozati javaslat parlamenti vitájában fejti ki álláspontját az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében. 

Orbán Viktor miniszterelnök holnap felszólal a határozati javaslat parlamenti vitájában, és kifejti álláspontját az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében

- közölte az atv.hu kérdésére Havasi Bertalan. A miniszterelnök sajtófőnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy a kárpátaljai magyarok levelet írtak Orbán Viktornak, amelyben arra kérték, hogy támogassa az EU-csúcson Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. 

A lap azt írta, a Kocsis Máté nevével fémjelzett Ukrajna-határozati javaslat parlamenti vitáját holnap elkezdi az Országgyűlés, de nem lesz róla zárószavazás.

A határozati javaslat kimondja: Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit, az EU bővítési politikájának objektív, teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia, valamint amit Orbán Viktor már hivatalosan sürgetett az Európai Tanács elnökénél is: stratégiai vita szükséges az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről. A Kocsis-Simicskó határozati javaslat szerint a stratégiai vita előtt az Európai Bizottság javaslata Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről “előkészítetlen, következetlen”, nincs tekintettel az alapvető magyar érdekekre.

Kocsis Mátéék javaslata azt is kimondja: az Országgyűlés ítéljen el minden politikai, pénzügyi nyomásgyakorlást, ami Magyarországot szuverén álláspontja megváltoztatására kényszerítené. Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben az Ukrajna csatlakozási folyamatával kapcsolatos döntések során - tartalmazza a javaslat. A lap szerint amennyiben így fogadja el a parlament, az “megköti" Orbán Viktor kezét.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Orbán Viktor a napokban Argentínába utazott, majd pár nappal később Volodimir Zelenszkij is követte őt és találkoztak. A Naphire.hu arról is írt, hogy miről beszéltek

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés