Hirdetés

Orbán Viktor súlyos üzenetet kapott

Nap Híre portré Nap Híre

A Mazsihisz a kormány állásfoglalását kérte Lázár János kijelentése miatt.

Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalt, és a kormány állásfoglalását kérte "az elmúlt napokban állami vezetők részéről elhangzott, országos és nemzetközi negatív visszhangot kiváltott nyilatkozatok" ügyében - olvasható a szervezet MTI-hez eljuttatott, keddi közleményében.

A beszámoló szerint a megbeszélésen Grósz Andor hangsúlyozta: a Mazsihisz helyesli, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus minden formája ellen. Ugyanakkor magas rangú közéleti személyiségektől olyan megnyilatkozások hangzottak el az elmúlt napokban, amelyek joggal keltettek megütközést mind a magyar zsidó közösségben, mind abban a magyar társadalmi közegben, amely felelősnek tartja Horthy Miklóst a magyarországi holokauszt tragédiájában.

Grósz Andor jelezte, hogy ezek a megnyilatkozások a meghirdetett zéró tolerancia elvébe nem férnek bele.

Ebben az ügyben a Mazsihisz és a magyar zsidóság határozott állásfoglalást tart szükségesnek a magyar kormány részéről - jelentette ki a közlemény szerint Grósz Andor.

A tájékoztatás szerint a Gulyás Gergellyel folytatott megbeszélés másik lényeges pontja a 150 éves Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem épületének tervezett felújítása volt.

Szóba került továbbá a Mazsihisz fenntartásában működő, de közfeladatokat is ellátó Szeretetkórháznak a kormány által eddig is támogatott fejlesztése, amelynek további támogatására - mint az a mostani találkozón kiderült - a magyar kormány ugyancsak nyitottságot mutat - tették hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés